Cetvrtak, 24. april 1997.

PROTESTNO PISMO ALBANSKIH STUDENATA IBRAHIMU RUGOVI

Dogovor o obrazovanju treba ponistiti

Pristina, Beta. - Nezavisna unija studenata Univerziteta koju su osnovali albanski studenti u Pristini zatrazila je juce od lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove ponistavanje Dogovora o obrazovanju i konstituisanje parlamenta Republike Kosovo. U otvorenom pismu Rugovi albanski studenti protestuju zbog toga sto on jos nije odgovorio na njihov zahtev da se sastanu.

"Proslo je dva meseca od kako smo kao rukovodioci jedine studentske organizacije Kosova trazili da se sastanemo sa predsednikom Republike Kosovo. Nas zahtev je ostao bez odgovora i stoga smo prinudjeni da se javno oglasimo povodom dva pitanja - Dogovora o obrazovanju i konstituisanju parlamenta Kosova", navodi se u pismu.

Nezavisna unija albanskih studenata ocenjuje da se bojazan da Dogovor o obrazovanju predstavlja "samo dobro odigranu igru predsednika Srbije Slobodana Milosevica koji vodi okupatorsku politiku na Kosovu" pokazalo opravdano.

"Neprihvatljiv je svaki dogovor ili sprovodjenje dogovora koji vode ka parcijalnim resenjima problema obrazovanja na albanskom jeziku, politickog statusa Kosova kao nezavisne drzave ili pitanja Albanaca. Stoga trazimo da vec potpisani Dogovor o obrazovanju bude proglasen nevazecim zbog nepreciznosti i njegovog neostvarivanja, kao i da budu pronadjeni drugi nacini za oslobadjanje prostorija za albanske ucenike i studente".

Nezavisna unija albanskih studenata zahteva od Rugove "konstituisanje parlamenta kako bi bila stvorena pravna osnova za raspisivanje predsednickih, parlamentarnih i lokalnih izbora" i time "uspostavljeni organi vlasti koji ce raditi na ostvarivanju nezavisnosti Kosova".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /