Cetvrtak, 24. april 1997.

BRANKO CRVENKOVSKI NAJAVIO REKONSTRUKCIJU VLADE "POSLE PRAZNIKA"

Rekonstrukcija vec pocela - ostavkama ministara

Ostavke podneli ministar za gradjevinarstvo i urbanizam Jorgo Sundovski zbog umesanosti u "aferu Tat" i ministar zdravlja Ilija Filipce zbog umesanosti u veliku aferu trgovine lekovima. Guverner Narodne banke Makedonije Borko Stanoevski najavio ostavku

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Makedonski premijer Branko Crvenkovski je demantovao da je na sednici Centralnog odbora vladajuceg Socijaldemokratskog saveza, koja je odrzana preksinoc, raspravljano o rekonstrukciji vlade. Medjutim, Crvenkovski je potvrdio da ce izvrsiti rekonstrukciju vlade, ali posle praznika.

Prema Crvenkovskom, postoje najmanje dva razloga zbog kojih mora da se izvrsi rekonstrukcija navodeci pri tome da su vec dva ministra podnela ostavku, ministar za gradjevinarstvo i urbanizam Jorgo Sundovski, zbog umesanosti u "aferu Tat" i ministar za zdravstvo Ilija Filipce zbog umesanosti u zdravstvenu aferu. Obe ostavke premijer je prihvatio.

Ministar za zdravstvo Ilija Filipce je izjavio da je kao ministar "osujetio trougao" - trgovinu na veliko i malo lekovima "Zegin" - direktor Klinickog centra, profesor Miodrag Vrcakovski - veledrogerija dr Panovski, koji su na racun zdravstvenih fondova nabijanjem cena lekova i materijala ostvarivali ogromne profite, sto je potreslo celokupno makedonsko zdravstvo.

Bezvlasce u vrhu vlasti

Posle odkuke Ustavnog suda, Skoplje potresa bezvlasce u samom vrhu gradske vlasti. Gradska vlast je, naime, konstituisana na bazi odluke savetnika, koji su neposredno birani u Gradski savet, i tu vlast sacinjavaju predstavnici opozicionih partija VMRO-DPMNE, Demokratske partije, Liberalne partije i albanske partije PDPA. Tako konstituisana vlast je najavila i smenu svih direktora javnih preduzeca. Medjutim, po odluci Ustavnog suda Gradski savet ne sacinjavaju samo savetnici, koji su neposredno izabrani, nego i oni koje delegiraju saveti gradskih opstina, u kom slucaju su opozicione partije - pobednice na izborima u manjini i trebalo bi da napuste preuzetu vlast na sta one nisu spremne.

S druge strane, predstavnici "famoznog trougla" energicno su demantovali optuzbe ministra zdravstva, optuzujuci samog ministra da je nanosio veliku stetu zdravstvu. Tako je, na primer, Blagoja Mehandziski sopstvenik "Zegina" preuzimala lekove sa popustom od 20 odsto da bi ih potom skuplje prodavala Fondu na zdravstveno osiguranje, kao i da je u Klinickom centru u Skoplju po nalogu ministra za zdravstvo za dve godine primljeno na rad oko 1.200 ministrovih prijatelja. Zbog ovakvih i mnogo drugih slicnih optuzbi i kontraoptuzbi u svojoj ostavci ministar Filipce je izjavio da ostavku podnosi zato sto u "takvoj atmosferi" ne moze da vrsi odgovorno i savesno svoju funkciju. Posle ove ostavke, kao i brojnih smena koje je ministar za zdravstvo pre toga izvrsio ne zna se kako ce se rasplesti jedna od najvecih afera makedonskog zdravstva, a takodje nije izvesno kako ce se i da li ce se brzo okoncati "afera Tat", koja potresa makedoknski monetarni sistem.

Sudjenje vlasnici stedionice "Tat" je bilo zakazano za prosli ponedeljak, ali je otkazano s obrazlozenjem da istraga jos nije zavrsena. Makedonska vlada je juce odrzala specijalnu sednicu, na kojoj treba da se utvrde mere obestecivanja stedisa, ali ce se najverovatnije o tim merama nesto vise znati kad ih vlada predlozi Sobranju na usvajanje. Posto se najavljuje da ce vlada samo obestetiti stedni ulog, pod uslovom da nisu povlacene kamate, odbor stedisa najavljuje nove pritiske na vladu da se isplacuju i kamate.

Guverner Narodne banke Makedonije Borko Stanoevski je izjavio da je izjava Sonje Nikolovske, vlasnice stedionice "Tat", po kojoj su uticajne stedise najedanput povukle 30 miliona maraka pocetkom godine, da bi srusili stedionicu, obican blef.

Prema Stanoevskom medju onima koji su povlacili u tom periodu stedne uloge nema poznatih licnosti. Stanoevski je izjavio da je stedionica u proteklom periodu isplatila 77 miliona nemackih maraka kamata i da su se pare jednostavno "vrtele u krug, iz dzepa u dzep, i to uglavnom u Bitolju", s obzirom da se radi o tipicnoj piramidalnoj stedionici.

Sam Stanoevski je izjavio da ce dati ostavku zbog moralne odgovornosti, ali kad dobije zamenika, posto on ne moze da pre toga napise ostavku i da ode- "Narodna banka nije piljarnica", izjavio je Stanoevski.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /