Cetvrtak, 24. april 1997.

Kasandra na jajcima

Gordana Susa

Kasandra na jajcima, uskrsnjim, naravno! Crnolika Pepeljuga latinoamericke sapunske TV serije postala je objekt obozavanja i identifikacije milionskog televizijskog gledalista u Srbiji. Buvljak je prepun plakata s njenim umilnim likom, novorodjene devojcice dobijaju njeno ime, pojavljuje se u ukrstenicama... Jednostavna fabula o borbi dobra i zla, pravde i nepravde sa ocekivanim srecnim ishodom, kako to biva u svim bajkama, ocito sedativno deluje na publiku koja se svakodnevno susrece s bedom, besposlicom, korupcijom, nepotizmom, mafijom... Kasandra je otklon od sumornog sivila beznadja, trenutak za mastanje i licnu, makar i filmsku srecicu i patnjicu, saosecajnost.

Ono u cemu ne uspevaju ni politicari ni diplomate, ni crkveni velikodostojnici, ekumenisti, ugledne licnosti i humanisti, uspela je najobicnija kic serija, najnizeg produkcionog kvaliteta, a to je da se katolkinja Kasandra lepi, kao ukras, na pravoslavna uskrsnja jaja. Kasandra je tipican proizvod masovne kulture a masovna kultura je demokratska, cak toliko da odbacuje sve razlike nasuprot ili izmedju bilo cega i bilo koga. Njena vodenica sve melje i sve je doista samleveno, kako je davno primetio sociolog Dvajt Mekdonald. Odgovor na represivnu, omedjenu i kodiranu realnost, u kojoj nema mesta osecanjima jeste, dakle, trunka slobodne ljubavi i osecajnosti prema Kasandri. Nedostatak ljubavi prema komsiji, kome treba da crkne krava, nadomescuje se tako viskom ljubavi prema celuloidnom liku iz filmske bajke.

U predizbornim pripremama, kada se sondira mnenje i kada se kroz raznorazne ankete i upite meri raspolozenje javnosti, fenomen Kasandrine popularnosti stosta govori i ukazuje, bez sumnje, na mentalno raspolozenje znacajnog broja ljudi. Jednostavne formule Kasandrinog uspeha, cini se, pridrzava se jedino vladajuca leva koalicija! Danima u serijalima "Otvorenog studija" prepricavaju bajke. Razlika, na primer, izmedju latinoamericke i americke Kasandre, srpskog porekla, Milentijevic, nije samo u boji kose iako je osmeh podjednako umilan. I zato bez obzira na pozajmljenu formulu, mala je sansa da ce se ova potonja, ma koliko uveseljavala narod svojim pricama o pravdi, pravicnosti, dobru i zlu u javnosti, naci na bedzevima, ili kao ukras na jajcima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /