Cetvrtak, 24. april 1997.

Glasovi i jaja

Branislav Milosevic

Pre tacno deset godina jedna delegacija iz Srbije posetila je gradonacelnika Beca da bi s njim videla moze li Vuk Karadzic dobiti "svoju" ulicu u ovome gradu. Ulicu bi Vuk mogao dobiti u nekom novom naselju, na periferiji grada, jer promena naziva ulica u gradu mnogo kosta. Ali zasto mu ne podignemo negde u gradu spomenik, predlozio je gradonacelnik.

Tako i bi. Danas se bista Vuka Karadzica nalazi u Ulici Razumovski br. 22, u beckom III "bezirku". To vam je, otprilike, kao Vracar u Beogradu. Onomad je Komisija za nazive ulica Skupstine grada Beograda predlozila da se promene nazivi vise desetina ulica u uzem i sirem podrucju grada. O troskovima nije bilo reci, osim sto je zakljuceno da sve table s novim imenima, da bi bile jednoobrazne, mora da izradi jedna firma. Koliko ce promena adrese kostati stotine firmi koje se nalaze u "pogodjenim" ulicama, kakve ce nove teskoce izazvati u ionako trapavom postanskom saobracaju - niko jos nije izracunao. U sredistu paznje javnosti su imena i dela buducih slavodobitnika - uglavnom ljudi koje je prethodna, komunisticka, po misljenju sadasnje, antikomunisticke vlasti, nepravedno zapostavila i zaboravila.

Iskljucivost i nametljivost stare vlasti, koja je beogradskim ulicama nadevala imena beznacajnih lokalnih partizanskih jedinica i anonimnih boraca u njima, treba da bude smenjena novom iskljucivoscu antikomunisticke provenijencije po kojoj svaki provincijski cetnik treba da ima ulicu u Beogradu - jer se borio protiv komunista. "Teorija" po kojoj ce do izmirenja izmedju cetnika i partizana doci tako sto ce partizansku mitologiju i mitomaniju smeniti cetnicka, jednako je odrziva kao i ona da se vatra gasi dolivanjem ulja.

Opoziciona vlast u Beogradu bi morala imati na umu da su nju podrzali vecinom emancipovani Beo-Gradjani. Njihovo opredeljenje za opoziciju nije, svakako, motivisano odusevljenjem za cetnicki pokret, vec dubokim nepoverenjem u sposobnost i umesnost socijalisticke vlasti da upravlja Beogradom.

Ko ovu razliku previdi ili se odluci da je ne uvazi, mogao bi na sledecim izborima dobiti, umesto glasova, pistaljke i jaja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /