Cetvrtak, 24. april 1997.

TALAS STRAJKOVA I PROTESTA ZAHVATIO SRBIJU I CRNU GORUDANAS U PODGORICI U "MINUT DO DVANAEST" PROTESTNI MITING RADNIKA

Za povratak radu i postovanje sindikalnih prava

Ovo nije politicki skup niti podrska bilo kojoj stranci, rekao je predsednik VSS Danilo Popovic na konferenciji za novinare. Protest crnogorskih radnika podrzali sindikati mnogih evropskih zemalja

Podgorica. - Danas ce tacno u "minut do dvanaest" na podgorickom Trgu "Ivana Milutinovica", pod nazivom "Za povratak radu i dostojanstvu rada", u organizaciji Saveza samostalnih sindikata biti odrzan veliki radnicki protestni miting.

"Na ovaj nacin zelimo da upozorimo nadlezne da vise necemo da budemo taoci nacionalizma i izolovanosti. Hocemo u svijet, trazimo nove razvojne programe, zdrav kapital, smanjenje broja nezaposlenih" - rekao je Danilo Popovic, predsjednik Vijeca Samostalnih sindikata Crne Gore na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rijecima, sada se "Crna Gora trenutno jedino moze pohvaliti rastom broja penzionera i rastom broja nezaposlenih". "Od 125.000 zaposlenih trenutno privredjuje svega njih polovina" - naglasio je Popovic.

Zahtevi sindikata su jasni: stvaranje uslova za povratak radnika na radna mjesta, novo zaposljavanje i pokretanje razvojnih programa; hitno otklanjanje svih politickih barijera za ukljucivanje privrede u svjetsko trziste; isplata plata koje se duguju radnicima; postovanje kolektivnih ugovora; privatizacija sa zdravim kapitalom; odgovorna pravna i socijalno pravedna drzava; nezavisno sudstvo i slobodni mediji; postovanje sindikalnih prava; uvodjenje sudova rada i donosenje zakona o finansiranju stambene izgradnje.

SDP CRNE GORE PODRZAVA ZAHTJEVE SINDIKATA

Protiv sudbinske vezanosti za Milosevica

Podgorica. - Socijaldemokratska partija CG dala je punu podrsku zahtjevima crnogorskog Sindikata i pozvala svoje clanove i simpatizere da prisustvuju protestnom mitingu zakazanom za danas, 21. aprila, u Podgorici.

U saopstenju za javnost, izdatom ovim povodom, SDP CG napominje se da je Crna Gora "sudbinski vezana za katastrofalnu politiku Slobodana Milosevica" i da "i dalje tone sve dublje u medjunarodnu izolaciju, daleko od modernih svjetskih ekonomskih, politickih, kulturnih i svih drugih progresivnih tokova".

"Gore od svega, i ono sto nam rusi svaku nadu je cinjenica da se svaki konstruktivni potez i svaki politicki akt koji Crnu Goru vraca u civilizacijske tokove i otvara kakve-takve perspektive, napada i pokusava sprijeciti od retrogradnih snaga koje u Crnoj Gori imaju sve slabije uporiste, ali svoj politicki smisao i snagu crpe iz beogradskog rezima", upozoravaju crnogorski socijaldemokrati.

D. V.

Iako su direktori auto-prevoznih preduzeca za sindikalce istakli novi cjenovnik, onemogucujuci tako njihov dolazak u Podgoricu, Budimir Sljivancanin, sekretar VSSCG, racuna da bi se danas na Trgu "Ivana Milutinovica" moglo okupiti oko trideset hiljada radnika iz svih krajeva Crne Gore.

Protest crnogorskih radnika podrzali su sindikati mnogih evropskih zemalja, medju kojima i Evropska konferencija sindikata, zatim sindikati Njemacke, Francuske, Italije, Slovenije, Makedonije i drugi. Imaju i podrsku svih sindikata iz Srbije. U pismu Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" se kaze da su sada "Crna Gora i njen sindikat na velikom iskusenju", jer "treba birati izmedju procesa temeljnih promjena u koje je Crna Gora zagazila sledeci evropske civilizacijske izazove, i Srbije koja samoizolacijom sebe i Federacije, dakle i Crne Gore, koci svaku mogucnost inace neumitnog procesa transformacije politickog i ekonomskog sistema".

"Ovo je podrska radnickim zahtjevima. Ovo nije politicki skup i mi sa njim ne zelimo da podrzimo ni jednu politicku partiju u Crnoj Gori, koje su se, inace, u praksi pokazale nesposobnima" - rekao je Danilo Popovic, odbijajuci tako i svaku pomisao da danasnji sindikalni skup moze biti podrska nekome u aktuelnom polarizovanom vrhu Demokratske partije socijalista.

B. I. M.

DRAGAN RADULOVIC, PREDSEDNIK SSSJ

Neopravdani napadi na Djukanovica

Beograd, Beta. - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije (SSSJ) Dragan Radulovic ocenio je juce da su "politicka prepucavanja i napadi na crnogorskog premijera Mila Djukanovica neopravdani" i da je "jedino Skupstina Crne Gore ovlascena da raspravlja o radu vlade". "Politicki napadi na Mila Djukanovica su u domenu intriga koje smisljaju skriveni centri politicke moci", rekao je Radulovic na konferenciji za novinare u Beogradu. On je dodao da "ni Demokratska partija socijalista jos nije dala zvanicni stav o politickim zbivanjima u Crnoj Gori".

Radulovic je rekao da danasnji miting Saveza samostalnih sindikata Crne Gore koji pocinje u minut do 12 casova u Podgorici, a na kome se ocekuje oko 50.000 ljudi, "nema nikakve veze sa Milom Djukanovicem". "To je cisto sindikalni skup sa kojeg ce rukovodstvu Crne Gore biti upucena poruka da prestane sa politickim sukobima i da pocne sa reformama kako bi bile otklonjene sve prepreke za ukljucivanje na svetsko trziste", rekao je predsednik SSSJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /