Cetvrtak, 24. april 1997.

EKSPERTSKI TIM NA POZIV LIGE ZA ZASTITU PRIVATNE SVOJINE I LJUDSKIH PRAVA I PREDLOZIO NACINE ZA POVRACAJ ODUZETE IMOVINE

Predstavljen set zakona o denacionalizaciji

Beograd. - Na poziv Lige za zastitu privatne svojine i ljudskih prava, ekspertski tim, sacinjen od nasih uglednih pravnika i ekonomista napravio je osnove za izradu seta zakona o denacionalizaciji. Rec je o cetiri zakona: osnovnom zakonu o vracanju nepravedno oduzete imovine i obestecenju, zatim o zakonu o denacionalizaciji stambenih zgrada, poslovnih prostorija i gradjevinskog zemljista, o zakonu o denacionalizaciji poljoprivrednog i sumskog zemljista i, konacno, o zakonu o denacionalizaciji imovine trgovinskih drustava, samostalnih fondova, hartija od vrednosti i stednih uloga.

Pred stotinak prisutnih na Pravnom fakultetu, medju kojima su bili i predstavnici studentskih organizacija i zainteresovani gradjani, osnove za izradu seta zakona predstavile su vodje ekspertskog tima prof. dr Dragor Hiber i dr Bosko Mijatovic.

Dr Hiber je rekao da je osnovna ideja da nacionalizovana imovina mora biti vracena i to u fizickom smislu svuda gde je to moguce. Posto to cesto nije moguce, treba ici na obestecenje (restituciju) i to zgrada za zgradu, a zemljiste za zemljiste. Gde ni to ne moze, obestecenje treba izvrsiti u novcu ili kroz hartije od vrednosti (akcije preduzeca ili obveznice drzave). Po njegovim recima obestecenje bi sprovodile komisije za denacionalizaciju koje bi bile osnovane u svim opstinama, a za sporne slucajeve bile bi nadlezne republicka i savezna komisija i sudovi.

J. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /