Cetvrtak, 24. april 1997.

NASTAVLJENI PROTESTI DEVIZNIH STEDISA ISPRED NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE

"Drzava stiti Dafinu Milanovic"

Okruzno javno tuzilastvo obavestilo stediste da nije uspelo da prikupi dokumentaciju za vodjenje krivicnog postupka protiv Dafine Milanovic. Danas razgovor sa ministrom Bekom

Devizne stedise koje su nezadovoljne predlogom da im se dug vrati sa domicilnom kamatom umesto onoj koja je ugovorena sa bankom protestovale su juce ispred Narodne banke Jugoslavije. Da li ce, kao sto su najavili, zapoceti masovni protesti sirom znace se posle danasnjeg razgovora sa Milanom Bekom, republickim ministrom za vlasnicku transformaciju, koji im je obecao da ce ih obavestiti o predlozima kako da se u novom zakonu o vracanju stare devizne stednje resi status deviznih uloga u Dafiment banci i drugim spornim bankama.

Obavestavajuci okupljene stedise o pismu koje je pre dva dana upuceno predsedniku Srbije Slobodanu Milosevicu, u kojem se trazi hapsenje vlasnice Dafiment banke, Tomislav Perisic, predsednik Udruzenja "Srpska kruna", je rekao da je najbolji dokaz da drzava stiti Dafinu Milanovic dopis iz Okruznog javnog tuzilastva u Beogradu, a koje je potpisao Milija Milovanovic, zamenik javnog tuzioca. U njemu se navodi da ovo tuzilastvo povodom brojnih krivicnih tuzbi protiv Dafine Milanovic nije uspelo da prikupi potrebnu dokumentaciju za vodjenje krivicnog postupka.

Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije je obavestilo Okruzno javno tuzilastvo da nije u mogucnosti da izvrsi trazene provere zbog toga sto je Anketni odbor Veca gradjana Savezne Skupstine preuzeo od banke svu poslovnu dokumentaciju. Zbog toga je tuzilastvo od Odbora zatrazilo potrebne podatke, ali je dostavljeni izvestaj Odbora bio bez neophodne pratece dokumentacije. "Bez obavljenog informativnog razgovora sa prijavljenom, sto je posle toliko vremena postalo ocigledno nemoguce, a ovo tuzilastvo za sada nije ovlasceno da takvu radnju neposredno ucini, nije ni bilo moguce donosenje odluke po brojnim krivicnim prijavama podnetim protiv Dafine Milanovic", istice se u dopisu iz Okruznog javnog tuzilastva.

Na jucerasnjem skupu stedise su zatrazile da se utvrdi odgovornost Radomana Bozovica, bivseg predsednika Veca gradjana Savezne skupstine, zbog toga sto nije dozvolio da se obelodani izvestaj Anketnog odbora.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /