Cetvrtak, 24. april 1997.

PRIMEDBE PRIVREDNE KOMORE VOJVODINE NA RADNU VERZIJU ZAKONA O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI

Nereseno pitanje nacionalizovane imovine

Od pocetka aprila u Privrednoj komori Vojvodine odrzano je vise sastanaka na kojima je raspravljano o radnoj verziji Zakona o svojinskoj transformaciji. U osnovi Vojvodjani su ga podrzali, ali imaju i primedbe. Predsednik PKV Nikola Stojsic je na prekjucerasnjoj sednici skupstine Komore rekao da su njihova kljucna zalaganja da Zakon mora biti donesen u sto kracem roku jer je to uslov da se ukljucimo u savremene tokove trzisne ekonomije. Takodje, smatraju da u okviru ovog Zakona treba ugraditi posebno poglavlje kojim ce se dati resenja za vlasnicku transformaciju u agraru.

- Naime, ne spominje se nacin transformacije u agraru, a to se pre svega odnosi na zemljiste - drzavno kao i drustveno koja su drustvena poljoprivredna preduzeca u toku svog razvoja kupovala u ranijem periodu. Zalazemo se da drzavna i drustvena zemlja koja pripada kombinatima ostane kao celina. S tim u vezi, posebno se postavlja pitanje utvrdjivanje pravnog stanja vlasnistva nad zemljistem oduzetog po osnovu "Zakona o oduzimanju zemljista iz 1953. godine" ranijim vlasnicima - naglasio je Stojsic.

Pored toga u PKV uocavaju da nista nije receno sta ce biti sa imovinom koja je nacionalizovana pre 40-50 godina i da li naslednici nekadasnjih vlasnika treba da imaju odredjena prava u sadasnjoj privatizaciji kapitala koja je tada odzeta. Predlog novog zakona isto tako ne govori kakva su prava onih radnika koje je privatni poslodavac preuzeo i da li mogu da se vrate u drustvena preduzeca, kada su u pitanju popusti vezani za kupovinu akcija (zakup, fransizing).

Na kraju, stav je Privredne komore Vojvodine, bilo bi dobro da pre usvajanja Zakona, predlozeni nacrt bude testiran na konkretnim primerima kako bi se neposredno uocili problemi i nedostaci predlozenih resenja.

N. Jovicevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /