Cetvrtak, 24. april 1997.

DRAGAN RADULOVIC, PREDSEDNIK VSSSJ O EKONOMSKOJ I SOCIJALNOJ SITUACIJI

Nema garancija da ce ova godina biti reformska

Progoni sindikalnih aktivista iz paracinske cementare i Vrsacke pivare su primeri bez presedana u civilizovanim evropskim zemljama

Beograd. - Od obecanih pozitivnih pomaka u ekonomskoj i socijalnoj sferi u ovoj godini nema nista, kao sto se ne ostvaruju ni uslovi koji bi garantovali da ce 1997. godina biti godina reformi i privatizacije. Makro-ekonomska stabilnost odrzava se varljivim padom godisnjeg nivoa inflacije i vestackim zaustavljanjem rasta kursa dinara po cenu opsteg zamiranja kupovne moci, visokog spoljnotrgovinskog deficita i skromne ekonomske aktivnosti, upozorio je Dragan Radulovic, predsednik Veca Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije na juce odrzanoj konferenciji za novinare.

U saveznoj sindikalnoj centrali naglasavaju da je socijalna izdrzljivost vecine stanovnistva, posebno zaposlenih, potpuno istrosena, a da osiromasena preduzeca listom vise nisu u mogucnosti da plate komunalije, pa ni poreze i doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, a da to zaposleni u njima najcesce i ne znaju. Sindikalisti ocenjuju da je osnovni uzrok svemu ovome ekonomska iskljucenost iz sveta i politika ekonomske samoizolacije, ali i nepostojanje radikalnih ekonomskih i politickih reformi.

- Ovogodisnja martovska industrijska proizvodnja uvecana je za 7,5 odsto na prethodni mesec, a mesecno broj zaposlenih u SRJ smanjuje se za pet do, 10, pa i vise hiljada radnika. Prosecna martovska zarada od 714 dinara dovoljna je za podmirenje tek 40 odsto potrosacke korpe, rekao je Radulovic.

Novinari su upoznati da radnici listom ocenjuju da je drustvena svojina opljackana, kao i da zahtevaju hitnu pravicnu privatizaciju da bi se ono malo preostalog pokrenulo i privredjivalo.

Istakavsi da radnici masovno porucuju da vise nisu spremni da slusaju lazna obecanja, vec da zele hitne reforme, Radulovic je rekao da je proslo vreme svih odricanja od stvarnog zivota u ime nejasnih visih ciljeva.

- U svojoj prvomajskoj poruci Vece SSSJ uostalom, istice da nas jedino promene, suprotstavljene internim drustvenim strukturama, mogu izvuci iz duboke ekonomske, socijalne i politicke krize, rekao je Radulovic.

U prvomajskoj poruci, Vece SSSJ pozvalo je radnike da budu jedinstveni u zahtevu da Skupstina SRJ donese ekonomsko-socijalnu rezoluciju, koja bi bila sredisnji dokument za okupljanje svih aktera pomenutih promena.

Na kraju razgovora sa novinarima Radulovic je osudio hapsenje osmorice aktivista UGS "Nezavisnost" iz paracinske cementare Popovac, kao i otpustanje dvojice aktivista Slobodnog sindikata iz Vrsacke pivare.

- Progoni i hapsenja sindikalnih aktivista su primeri bez presedana u civilizovanim evropskim zemljama. Toga, koliko znam, ima samo u nekim arapskim zemljama, poput Iraka, Irana ili Kuvajta. Odnos drzave prema sindikatima govori i o stepenu demokratije i postovanja ljudskih prava, istakao je Radulovic.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /