Cetvrtak, 24. april 1997.

IZBEGLICE U SEVERNOJ SRPSKOJ POKRAJINI GLADUJU

U Vojvodini, bez brasna!

Izbeglice u Backom Petrovcu, Kanjizi i drugim mestima zive - u svinjcima

Rastrkani su po celoj Vojvodini, u Adi, Backom Petrovom Selu, Backoj Topoli, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Indjiji, Kovinu, Odzacima, Pancevu, svih starosnih dobi, obrazovanja, zanimanja... Zive u napustenim kafanama, fabrickim halama, fiskulturnim salama, skladistima, supama... Dosli su iz Knina, Sarajeva, Lickog Osika, Drnisa, Dvora na Uni, Benkovca, Kistanja, Kosova kod Knina, Lickog Gracaca i mnogih drugih mesta dve novonastale drzave od kojih se jedna odrzala, dok je druga zbrisana sa svim iluzijama o njenom postojanju i opstanku. Ceh su platili oni, a ne tvorci suludih snova. Koliko ih je niko tacno ne zna. Brojka je manja ili veca u zavisnosti ko, kada, kome i zasto govori. Isto je i sa njihovim zajednickim imenom. Ponekad su oni izbeglice, ponekad prognanici.

Po podacima Crvenog krsta Vojvodine, koji jedini ima koliko-toliko tacne podatke, u januaru je 203.200 izbeglih lica naslo utociste u severnoj srpskoj pokrajini. No, to su zvanicni podaci i oni ni u kom slucaju nisu odraz stvarnosti. Vecina ih je utociste nasla kod rodjaka i prijatelja, zvanicno preko 165 hiljada, a ostali su zbrinuti u kolektivnim smestajima (10.326), institucijama (1.913), a tek ih je oko 25.000 obezbedilo vlastiti (kupili ili iznajmili) krov nad glavom. Izbeglice su pod starateljstvom nekoliko medjunarodnih organizacija - Svetskog programa za hranu (koji je glavni snabdevac brasnom), Eko korpe hrane, koja pomoc direktno saljde opstinskim organizacijama Crvenog krsta, Medjunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (isporucuje polovnu odecu i obucu, sredstva za higijenu itd.) ali je pomoc iz meseca u mesec sve mrsavija. Primera radi, kolicine brasna zadovoljavaju tek trecinu potreba.

- Hrana je losa i kolicinski nedovoljna. Ovime se ne moze nahraniti ni petogodisnje dijete. Pogledajte slobodno nas danasnji rucak - kaze majka osmogodisnjaka iz Bosanske Dubice dok sipa u porcije paradajz corbu, testo s krompirom i salatu koji cini cetvrtina jednog krastavcica.

Mileta Isakov, poslanik Koalicije "Vojvodina" u Saveznoj skupstini, upozorava da, po procenama strucnjaka, Vojvodina moze ocekivati novi talas izbeglica iz Slavonije.

- Ove procene imaju svoje uporiste na osnovu cinjenice da su ljudi dolazili poslednje dve-tri nedelje. Oni su se u medjuvremenu vratili da glasaju i sada prakticno sede na dve stolice i merkaju sta ce i kako ce. Upravo zavrseni izbori nisu razresili njihove nedoumice i nije ostavljen prostor za optimizam, ali ima za nadu. Po recima nasih clanova iz Backog Petrovca, Kanjize i nekih drugih mesta, izbeglice sada zive i u svinjcima - kaze Mile Isakov.

N. Jovicevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /