Cetvrtak, 24. april 1997.

PROPAO I CETVRTI POKUSAJ IZBORA DEKANA KRAGUJEVACKOG PRAVNOG FAKULTETA

Socijalisti bi da vladaju, makar fakultetom

Ispred prostorije u kojoj je biran dekan - dva policajca u civilu. Iza "cirkusa" Slavica Djukic-Dejanovic?

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu juce je propao i cetvrti pokusaj izbora dekana ove visokoskolske ustanove. Uocljivi antagonizam i netrpeljivost izmedju dva tabora u Savetu fakulteta i juce su predstavljali nepremostivu prepreku da jedini kandidat za dekana dr Bora Cejovic dobije vecinsko poverenje. Dr Cejovic je, inace, dekan kragujevackog Pravnog fakulteta bio do 1. oktobra 1996. godine, a od tada na mestu je vrsioca duznosti dekana ove institucije.

Medjusobno suprotstavljene tabore u Savetu ovdasnjeg Pravnog fakulteta cine s jedne strane profesori ove visokoskolske ustanove, a s druge clanovi imenovani odlukom Vlade Srbije, koji su svi do jednog funkcioneri ili pak istaknuti aktivisti kragujevackog ogranka SPS. Kako je jucerasnjoj sednici Saveta Fakulteta prisusustvovalo 10 profesora i 9 predstavnika Vlade Srbije, odnosno SPS (ako se ne racunaju dvojica policajaca u civilu koji su sve vreme stajali ispred vrata prostorije u kojoj je odrzavan skup) to naravno dr Bora Cejovic nije dobio 11 potrebnih glasova.

- Pravni fakultet je i dalje bez dekana. Predlazem da Naucno-nastavno vece u roku od 15 dana izadje sa novim predlogom - prokomentarisao je rezultate izbora, u kojima je dr Cejovic dobio nedovoljnih 10 glasova, predsednik Saveta Fakulteta (i nacelnik Sumadijskog okruga) Vladeta Miletic.

Direktive Slavice Djukic-Dejanovic

"Jutros u 9 sati dr Slavica Djukic-Dejanovic pozvala je sve clanove Saveta naseg Fakulteta koje je imenovala Vlada Srbije na sastanak u gradskom komitetu. Tom prilikom dala im je direktive kako da glasaju. Sve su do detalja razradili", rekla je juce za "Nasu Borbu" dr Dragana Petrovic sa Pravnog fakulteta.

Potom se za rec javio dr Bora Cejovic i najpre istakao da se o izboru dekana Pravnog fakulteta raspravlja gotovo celu skolsku godinu.

- Ovo nije nicija ni pobeda, ni poraz. Ovaj ishod glasanja je ono zrno peska koje bi u nemirnom moru moglo da bude od presudnog znacaja za put u slobodu. Da kazemo sta mislimo i kome politicki pripadamo, a da za to ne snosimo posledice. Dakle, danas je to zrno peska moglo da odluci o nasem putu u demokratiju. Hvala onima koji su to shvatili - istakao je dr Bora Cejovic, a za "Nasu Borbu" izjavio da vise nece biti kandidat za dekana.

Profesor gradjanskog prava dr Dragoljub Stojanovic, koji je pocetkom godine takodje bio kandidat za dekana kragujevackog Pravnog fakulteta, nakon jucerasnje sednice Saveta ove visokoskolske ustanove za "Nasu Borbu" je rekao "da predstavnici SPS prave cirkus na fakultetu, posto zele da po svaku cenu na funkciju dekana postave svog coveka".

- Prosli put nisu hteli mene, sada nece Cejovica. Pouzdano se zna da iza svega ovoga stoji dr Slavica Djukic-Dejanovic. Ne znam sta ona misli da radi na Kragujevackom univerzitetu kada vise ne bude bila potpredsednik SPS - naglasava dr Stojanovic.

Na jucerasnjoj sednici Saveta Pravnog fakulteta za prodekana za finansije izabrana je docent dr Snezana Sokovic, za potpredsednika Saveta izabran je profesor dr Emilija Karajovic, predstavljeni su novi clanovi Saveta Pravnog fakulteta, medju kojima je i mr Slobodan Tomovic, odnedavno predsednik Gradskog odbora SPS.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /