Cetvrtak, 24. april 1997.

JEDNOCASOVNI STRAJK UPOZORENJA RADNIKA NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE

NIS u ozbiljnoj krizi, trazi se odgovornost i smena rukovodilaca

Sindikat ne trazi vece plate, ali zahteva hitno donosenje programa finansijske stabilizacije. "Sartid" duguje NIS 186 miliona dinara

Beograd. - Radnici Naftne industrije Srbije danas stupaju u jednosatni strajk upozorenja. Prva smena rad ce obustaviti od 12 do 13, druga od 17 do 18, a treca smena nece raditi 23 do 24 casa. Prema recima Milana Vesica, predsednika Jedinstvene sindikalne organizacije radnika NIS, razlozi za radnicko nezadovoljstvo su brojni, a njihovi zahtevi su opravdani.

- Nas prvi zahtev je da se utvrdi odgovornost i smene rukovodioci koji nisu postovali odluke Upravnog odbora NIS da se izvrsi hitna finansijska konsolidacija i stabilizacija ovog javnog preduzeca, kao i da se predloze aktivnosti za izlazak iz krize. Nasa potrazivanja iznose 2,5 milijardi dinara, ili oko 800 miliona DEM, a medju najvecim duznicima je smederevski Sartid od koga potrazujemo celih 186 miliona dinara. S druge strane, domacim dobavljacima duzni smo milijardu i 406 miliona dinara, a inostranim 483 miliona dolara. Kada se tome doda da su nam na ime ino-kredita prispele obaveze teske 162,7 miliona dolara, mozete zamisliti u kakvoj je situaciji NIS, rekao Vesic na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

U razgovoru sa novinarima sindikalisti su naglasili da ne odustaju ni od zahteva za hitnim donosenjem programa izlaska NIS - a iz krize, upozorivsi da bi za celokupnu privredu bilo pogubno ukoliko bi celokupna Naftna industrija Srbije stala. Istovremeno, receno je da radnici zahtevaju da se strogo postuju odredbe Statuta NIS "u pogledu izbora radnika predlozenih od strane Sindikata ovog javnog preduzeca u njegov Upravni i Nadzorni odbor".

- Zahtevamo i da se iz procesa procene imovine i privatizacije izuzmu svi objekti izgradjeni sredstvima zajednicke potrosnje. To je radnicka imovina, a ako treba i da se proda, prodace je oni sami, upozorio je Vesic.

Uz ove, Sindikat NIS poslovodstvu je adresovalo zahtev da u postupku svojinske transformacije NIS, zaposleni, penzioneri i naslednici radnika ovog preduzeca imaju isti status kao i radnici u drustvenim preduzecima. Zahtev sindikalista je da se svima omoguci dobijanje deonica pod povlascenim uslovima i sa pravom prece kupovine. Sindikalisti zahtevaju da se u NIS ubuduce dosledno postuje i primenjuje postojeci Kolektivni ugovor.

Jedna od osnovnih poruka sindikalaca juce je bila da ne traze vece zarade, a sve zarad spasa NIS koja je u teskoj krizi "jer smo sve vreme ekonomske blokade, uz pomoc stapa, sa sve zastarelijom tehnologijom i kanapa, radeci na terenu, uspeli da valjano radimo."

- Ovim stajkom samo na to upozoravamo i one koji bi mogli i duzni su da nas izvuku iz krize, da to odmah i ucine. Onima koji su nas dovde doveli nas Sindikat vise ne veruje, pa zato insistiramo da na njihova mesta dodju novi i sposobniji ljudi, poruka je Vladimira Ilica.

Sindikalisti juce nisu odgovorili na pitanje sta ce preduzeti ukoliko poslovodstvo ostane gluvo na njihove zahteve, ali su samo istakli da "sve zavisi od odluke radnika".

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /