Cetvrtak, 24. april 1997.

PREMIJER KONTIC PRIMIO PREDSTAVNIKE CRKAVA I VERSKIH ZAJEDNICA

Trazimo pravnu drzavu u SRJ

Na sastanku sa Konticem zatrazeno da institucije drzave budu zasnovane na pravnim osnovama, jer ako je taj princip vazio u vreme cara Dusana u 14. veku - moze i danas

Beograd, Beta. - Jugoslovenski premijer Radoje Kontic primio je juce u Palati federacije predstavnike crkava i verskih zajednica u SRJ. Sastanku su prisustvovali patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle, beogradski nadbiskup France Perko, beogradski muftija Hadzi Hamdija Jusufspahic, vrhovni rabin Jugoslavije Cadik Danon i drugi predstavnici verskih zajednica, kao i ministri vera Srbije i Crne Gore Dragan Dragojlovic i Slobodan Tomovic i predsednik Komisije Savezne vlade za odnose sa verskim zajednicima Zoran Bingulac.

Kontic je ocenio da su ti susreti postali "tradicionalno dobri", jer se na njima "na pravi nacin vodi dijalog izmedju drzave i crkve o pitanjima od posebnog znacaja za sudbinu zemlje i gradjana". Premijer je rekao da u predstavnicima crkava i verskih zajednica "ima veoma zahvalne i odgovorne sagovornike o pitanjima od posebnog znacaja za razvoj SRJ i konstruktivne sagovornike o pitanjima znacajnim za odnose izmedju drzave i crkve". On je odao priznanje njihovom doprinosu konstituisanju SRJ kao visekonfesionalne i visenacionalne zajednice, i na onome sto su ucinili na humanitarnom planu.

"Savezna vlada ce nastojati da konstituise SRJ kao zajednicu ravnopravnih republika i gradjana. To sto se na politickoj sceni pojavljuju i neke drugacije ideologije, koje su u osnovi retrogradne i istorijski prevazidjene, zajednistvo dve republike ne moze ugroziti", rekao je jugoslovenski premijer.

Patrijarh Pavle zatrazio je od "zajednice i drzavnih institucija da zaista ova zemlja bude na pravnim osnovama. Ako je to moglo da se proklamuje u 14. veku u Zakoniku cara Dusana.., taj princip treba da vazi i danas", rekao je on. Takodje je dodao da SPC i druge verske zajednice nece ocekivati ni traziti od predstavnika drzave nesto sto nije zasnovano na zakonu, i ako toga bude i s jedne i s druge strane, mi cemo biti u stanju da se teskoce (u kojima se zemlja nalazi) prevazidju. Patrijarh Pavle je izrazio uverenje da ce ti odnosi (crkve i drzave) "uvek biti ljudski i dostojni nasih predaka, crkava i vere".

Perko cestitao Uskrs Patrijarhu Pavlu

Beograd, Beta. - Beogradski rimokatolicki nadbiskup France Perko uputio je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Pavlu, episkopima, svestenstvu i svim pravoslavnim vernicima srdacnu cestitku povodom predstojeceg praznika Vaskresenja Hristovog - Uskrsa, receno je u Nadbiskupiji SPC.

"Posle tuznih dana mrznje i rata, koji su doneli toliko patnje narodima na ovom tlu i povecali duhovnu pustos, dolazi - nadam se vreme duhovnog vaskresenja", navodi se u cestitki nadbiskupa Perka. U cestitki se navodi da je SPC "vekovima bila duhovni vodja, ohrabrenje i uteha srpskom narodu i da i danas stoji uz vernike i narod kao putokaz u bolju buducnost". Perko je izrazio zelju da vaskrsli Hristos Patrijarhu Pavlu ucvrsti i da snagu za vrsenje odgovorne sluzbe.

Beogradski nadbiskup France Perko izrazio je zadovoljstvo vladinim programom, ali je istakao da svima, a pogotovu katolickoj zajednici u SRJ "puno znaci" stvaranje pravne drzave. "Nadam se da ce ta pravna drzava stvarno i izrasti i da ce nasi svestenici koji bez stvarnog pravnog razloga nisu dobili pasose, da ce ih u pravnoj drzavi ipak dobiti", rekao je nadbiskup Perko. On je ukazao da na putu razvoja zemlje, pored spoljnjeg zida sankcija, postoji i "unutrasnji zid sankcija u cijem prevazilazenju bi vlada mogla najvise da ucini".

Beogradski muftija Hadzi Hamdija Jusufspahic rekao je da predstavnici islamske verske zajednice "mole boga snage sloge i jedinstva da nas sacuva od onih koji i dalje idu daljoj dezintegraciji i daljoj neslozi, svejedno kojoj veri pripadali i politickoj stranci sluzili".

Premijer Kontic je naredni susret najavio za januar naredne godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /