Cetvrtak, 24. april 1997.

NEZAVISNI SINDIKAT GRADSKOG ZAVODA BEOGRADA ZA HITNU POMOC ORGANIZUJE STRAJK UPOZORENJA

Od subote protestna okupljanja u Zavodu

Beograd. - U subotu, 26. aprila, clanovi Nezavisnog sindikata Gradskog zavoda za hitnu pomoc, stupaju u strajk upozorenja koji ce se manifestovati kroz protestna okupljanja strajkaca u prostorijama Zavoda, svakoga dana u 18 casova. Kako je na jucerasnjoj konferenciji za novinare objasnio Dragoslav Trifunovic, predsednik Nezavisnog sindikata radnika Hitne pomoci, osnovni razlog za ovu vrstu protesta je materijalni polozaj zaposlenih u ovoj ustanovi.

- Nasi zahtevi se prvenstveno odnose na isplatu zaostalih zarada i naknada i na nabavku nove zastitne opreme bez koje ne mozemo da radimo. Kada je rec o prvom zahtevu, trazimo ceo iznos zarade za mart, dve razlike po osnovu posebnih, tj. otezanih uslova rada za proslu godinu koje je trebalo da budu isplacene uz februarsku i martovsku platu, zatim razliku naknade za januarski topli obrok (115 dinara) i regres za '97. u iznosu od 700 dinara - rekao je novinarima Trifunovic, koji je, prilikom proslogodisnjeg pokusaja organizovanja strajka u Zavodu za hitnu pomoc bio suspendovan.

- Postovacemo minimum procesa rada i mi cemo morati da odgovorimo na svaki poziv. Nas strajk je specifican, pa cemo pokusati da kroz protestna okupljanja ukazemo Republickoj vladi na otezan polozaj u kome se nalazimo. Racunamo, takodje, na solidarnost gradjana i pozivamo ih da nam se pridruze u protestu - objasnio je Trifunovic.

S. Milicic

SPO PODRZAVA NAJAVU STRAJKA U ZDRAVSTVU

U opasnosti i zivoti zdravstvenih radnika

Beograd. - Srpski pokret obnove u punoj meri podrzava pravo na strajk zdravstvenih i socijalnih radnika jer se u Srbiji uskoro nece znati ciji ce zivoti biti u vecoj opasnosti: zivoti zdravstvenih radnika ili zivoti pacijenata, saopstila je Sluzba za informisanje SPO.

Pre neki dan, socijalno osiguranje prakticno je prestalo da vazi, a zdravstveni i socijalni radnici dolaze na posao gladni i ogorceni. Pri tom, zdravstvenim radnicima ostaje barem mogucnost da svoje pravo na zivot pokusaju da odbrane strajkom, dok pacijentima ne preostaje nista drugo nego da se od sada lece sami, travama i domacom medicinom, kaze se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /