Petak, 25. april 1997.

U BEOGRADU JUCE ODRZANA SEDNICA GLAVNOG ODBORA SOCIJALISTICKE PARTIJE SRBIJE

Vucelic, Matkovic i Jovanovic novi potpredsednici

Zoran Lilic sacuvao cetvrto mesto potpredsednika. Novi clanovi GO: Milomir Minic, Zeljko Simic i Ratomir Vico. Bivsi rektor Dragutin Velickovic izjavio novinarima: "Malo smo se iskritikovali, malo diskutovali, malo dogovarali", ali se ne seca detalja jer je tek rucao

Kraj u 16.30 casova: Slobodan Milosevic
posle sednice Glavnog odbora SPS
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Na dugo najavljivanoj sednici Glavnog odbora Socijalisticke partije Srbije, juce su donete vrlo znacjane kadrovske promene u samom vrhu stranke. Zgrada "Jugopetrola" u kojoj je odrzana zatvorena sednica, bila je pod jakim obezbedjenjem koje je novinarima sugerisalo da stoje na propisnoj udaljenosti. Iz vrlo pouzdanih izvora saznaje se da su izabrana trojica novih potpredsednika stranke: Milorad Vucelic, Dusan Matkovic i Zivadin Jovanovic. Od starih potpredsednika ostao je jedino predsednik SRJ Zoran Lilic, a razreseni su Bosko Perosevic, Slavica Djukic-Dejanovic i Nikola Sainovic.

Sednica je trajala od 13 do 16. 30 casova, kada je iz zgrade "Jugopetrola", izasao predsednik Srbije Slobodan Milosevic. Za njim su potom izasli ostali celnici drzave i SPS. Saznaje se da je Gorica Gajevic ostala generalni sekretar SPS. Takodje, kako tvrde nasi izvori, nije bilo nikakvih izmena ni u celu SPS za Beograd - u v. d. stanju predsednika i dalje ostaje Dragan Tomic. Izmena je bilo i u samom Glavnom odboru. Kako saznajemo, u najvise telo SPS imenovani su Milomir Minic, Zeljko Simic i Ratomir Vico.

Da sve nije proteklo bez kritika, potvrdjuje izjava bivseg rektora Beogradskog univerziteta Dragutina Velickovica, koji je novinarima rekao da su se "tokom sednice malo iskritikovali, malo diskutovali, malo dogovarali..." Velickovic je uporno odbijao da govori o toku sednice ("Pravo da Vam kazem, vi me sada terate da se setim sta je bilo, a tek sam rucao pa sam zaboravio."), stanju u Univerzitetu ("Stanje je odlicno, ali to je mnogo ozbiljno pitanje da bi se o tome govorilo na ulici."), o novim koracima u SPS ("Mnogo me pitate.")...

Novi potpredsednik stranke, Zivadin Jovanovic, zamenik ministra inostranih poslova, okupljenim novinarima rekao je "da je jasno da partija jaca svoje jezgro i da se sprema da izvrsi one funkcije u drustvu koje ovo vreme zahteva i samim tim da se najbolje pripremi za izbore". O buducoj eventualnoj koalicionoj saradnji sa Jugoslovenskom levicom i ostalim partijama, Jovanovic je rekao da bi bilo bolje da cuju misljenje generalnog sekretara Gorice Gajevic, koja, inace, nije iz zgrade izasla ni kada su otisli svi "znacajniji automobili".

"Dogovori su pali, organizovali smo se i dogovorili da jedinstveno nastupamo i da dobijemo izbore, sta cete vise", izjavio je, nakon sednice, Radmilo Bogdanovic. Najvazniji dogovor, kako je rekao, jeste zapravo takvo organizovanje da "ocekuju pozitivne rezultate, na narednim izborima".

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /