Petak, 25. april 1997.

ROBERT BIKROFT U BANJALUCI

SAD spremne za saradnju sa RS

Banjaluka. - Biljana Plavsic razgovarala je juce u Banjaluci i s otpravnikom poslova americke ambasade u Sarajevu Robertom Bikroftom i ekspertom americke Vlade za ekonomska pitanja Hamie Haramiom o ekonomskim aspektima Dejtonskog sporazuma.

Isticuci da je Bikroft optimista u odnosu ostvarivanja mirovnog sporazuma, predsednik RS je rekla da je na ove prostore stigao ekspert, Hamie Haramio, koji ce pomoci u procesu privrednog oporavka i privatizacije.

"Mi zaista osecamo veliki optimizam u pogledu sprovodjenja Dejtonskog sporazuma i ne slazemo se sa onima koji tvrde da je Dejtonski sporazum u vojnom delu uspesan, a u civilnom neuspesan. SAD su potpuno opredeljene da saradjuju s RS, Federacijom BiH i Bosnom i Hercegovinom na kompletnom sprovodjenju Dejtonskog sporazuma. Ocekujemo da RS prihvati i neke teze delove sprovodjenja sporazuma, poput pitanja ratnih zlocina", rekao je Bikrof. Na novinarsko pitanje koliko su realne price o trojnoj podeli BiH, americki diplomata je rekao da Dejton ne prihvata nikakvu podelu BiH, osim one koja je vec ozvanicena na mirovnim pregovorima. Naprotiv, rekao je Bikroft, Dejton predvidja da strane mogu da zive i rade zajedno na nacin prihvatljiv za sve. "Ne mogu da vidim kako bi se mogla izvesti dalja podela Bosne, a da ona ne izazove nove sukobe", zakljucio je Bikrof.

Ekspert americke Vlade za ekonomske poslove Hamie Haramio je govoreci o svojoj misiji u RS rekao: "Ja nisam siguran da cu uciniti cuda, ali sam siguran da cu posejati jedno zrno koje ce pomoci ekonomski oporavak RS".

LJ. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /