Petak, 25. april 1997.

OSUDJENA "ZVORNICKA SEDMORKA"

Trojici Muslimana po 20 godina zatvora

Zvornik, Rojter. - Trojica Muslimana iz takozvane "zvornicke sedmorke", optuzenih za ubistvo cetiri Srbina, juce su u Zvorniku osudjeni na po dvadeset godina zatvora, uprkos medjunarodnim zamerkama na tok ovog procesa.

Cetvorica Muslimana iz iste grupe osudjeni su na po jednu godinu zatvora zbog ilegalnog posedovanja oruzja.

Pripadnici "zvornicke sedmorke" su se prosle godine predali trupama Nato na teritoriji pod kontrolom bosanskih Srba, a americki vojnici iz medjunarodnih mirovnih snaga su ih potom predali srpskim vlastima. Muslimani su pronadjeni u blizini Srebrenice.

Zvanicnici UN su kasnije izjavili da su priznanja o ubistvima iznudjena od Muslimana posle zlostavljanja od strane srpske policije. I pored protesta organizacija za ljudska prava, sud bosanskih Srba nije dopustio da optuzene brane advokati iz Muslimansko-hrvatske Federacije vec im je dodelio branioce po sluzbenoj duznosti.

Portparol Ujedinjenih nacija Aleksandar Ivanko rekao je da tokom procesa nisu izneti dokazi da su optuzeni krivi za zlocine koji im se pripisuju. "Prema nasem saznanju, tokom sudskog postupka u utorak nije utvrdjeno da postoji veza izmedju optuzenih i zlocina" , rekao je on.

Obrazlozenje presude

Zvornik, FoNet. - Predsednik Veca Petar Stjepanovic rekao je da su "Nedzad Hasic, Ahmo Farbas i Behudin Avdic, zbog ubistva Djordja Petrovica, Nikole Modrakovica, Momcila Ristanovica i Vlajka Zekica iz Milica osudjeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 20 godina". Preostala cetvorica optuzenih - Samir Avdic, Enver Farbas, Vahbet Avdic i Muharem Hasanovic su zbog nedozvoljenog posedovanja i nosenja vecih kolicina vatrenog oruzja i minsko-eksplozivnih sredstava na teritoriji Republike Srpske (RS) osudjeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po jednu godinu. Sud je doneo odluku da zbog nedostatka dokaza Samir Avdic i Nedzad Hasic budu oslobodjeni optuzbe da su avgusta 1995. godine u mestu Poljanice zivota lisili osmog clana ove grupe Muniba Mustafica. Sudske troskove u visini od 10.700 dinara snosice okrivljeni.

Pre donosenja presude u Zvorniku, predstavnik za stampu Visokog predstavnika za Bosnu Majkl Meklej izjavio je da ce se povodom zvornickog procesa nastaviti medjunarodni pritisci na vlasti bosanskih Srba. "Bez obzira na danasnju presudu, medjunarodna zajednica nece dopustiti da ona ostane neosporna. Ovim sudjenjem prekrsena je Konvencija o ljudskim pravima koja je ugradjena u Ustav BiH. Zaprepasceni smo da se institucije RS ponasaju na nacin koji govori da nemaju razumevanja za osnovne evropske vrednosti", rekao je portparol Karla Bilta.

Meklej je dodao da ce zbog ovoga biti razmotreno dalje dodeljivanje pomoci za rekonstrukciju srpskog dela Bosna, ali nije saopstio detalje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /