Petak, 25. april 1997.

ODLUKA HRVATSKE VLADE

Sporazum o povratku izbeglica u Podunavlje

Formirace se agencija za kupoprodaju nekretnina hrvatskih gradjana koji ne zele da zive u Hrvatskoj

Zagreb, Beta. - Hrvatska vlada juce je prihvatila Sporazum o postupku povratka prognanih u istocnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem i o povratku raseljenih u svoje kuce. Programom je predlozeno osnivanje Agencije za promet nekretninama preko koje ce hrvatski gradjani, koji ne zele da zive u Hrvatskoj, prodavati svoju imovinu. Preko te Agencije hrvatska drzava ce kupovati imovinu od tih gradjana i dodeliti je onima kojima je potrebna. "Ovim programom nudi se svakom gradjaninu Hrvatske, bez obzira na nacionalnost ili etnicku pripadnost, njegova kuca, tako da niko ne zavrsi na ulici", rekao je ministar obnove i razvoja Jure Radic prilikom obrazlaganja predloga na sednici vlade.

Predvidjeno je da se odmah povratkom clanova porodica u njihove kuce spoje sada razdvojene porodice i da odmah iz Podunavlja izadju oni koji nisu gradjani Hrvatske, a koji ce dobiti status prognanika i bice smesteni u izbeglicke centre. U Podunavlje treba odmah da se vrate oni cije kuce nisu porusene, a ukoliko su u njihovim kucama izbeglice iz drugih delova Hrvatske, oni treba da se vrate u svoje kuce ili blize njima u privremeni smestaj dok se njihove kuce ne osposobe za stanovanje.

Programom je predvidjeno da se u to podrucje tokom ove i iduce godine vrati oko 80.000 izbeglica i izgradi 25.000 kuca. Vrednost radova procenjena je na dve milijarde dolara od cega ce hrvatska vlada obezbediti 50 odsto, a ostatak medjunarodna zajednica.

Sa sednice vlade upucen je poziv Hrvatima iz BiH, Srbije i SR Jugoslavije, koji se nalaze u kucama prognanih Srba "da ne panice", jer ce biti zbrinuti ostajanjem u tim kucama ili izgradnjom novih kuca. Upucen je poziv i prognanim gradjanima Hrvatske iz Podunavlja da podnesu zahtev za obnovu razrusenih kuca.

VOJISLAV STANIMIROVIC

SDSS zeli multietnicku istocnu Slavoniju

Zagreb, Beta. - Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirovic rekao je da SDSS zeli da istocna Slavonija, Baranja i zapadni Srem ostane multietnicko podrucje. SDSS nece dozvoliti premestanje stanovnika u regionu na osnovu izbornih rezultata, rekao je Stanimirovic u intervju za jucerasnji zagrebacki "Vecernji list".

On je rekao da je prelazna uprava za Vukovar dobro resenje dok se ne vrati prognano stanovnistvo. Stanimirovic ne iskljucuje mogucnost koalicije SDSS i Hrvatske demokratske zajednice u Vukovaru, jer za SDSS Mercepova lista nije prihvatljiva.

PITER GALBRAJT

Srbi mogu da racunaju na medjunarodnu podrsku

Vukovar, Beta-AFP. - Ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da Srbi u istocnoj Slavoniji mogu od sada da racunaju na zastitu i podrsku medjunarodne zajednice i SAD posto su ucestvovali na lokalnim izborima. To je Galbrajt preksinoc rekao buducim odbornicima u gradskoj skupstini Vukovara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /