Petak, 25. april 1997.

SAOPSTENJE GLAVNOG ODBORA SOCIJALISTICKE PARTIJE SRBIJE

Reforme - motiv okupljanja patriotskih snaga

Borba srpskog naroda u proteklim godinama dobila medjunarodnu verifikaciju. Reforme u svim oblastima treba da omoguce bolji zivot gradjana i prosperitet zemlje. Savez levih i demokratskih snaga u nasim sadasnjim uslovima, predstavlja pre svega savez patriotskih snaga - on treba da izvrsi siroku mobilizaciju u drustvu na ideji integriteta i obnove zemlje

U Beogradu je odrzana sednica Glavnog odbora SPS sa koje je objavljeno sledece saopstenje:

Srbija i Jugoslavija su u poslednjih nekoliko godina prosle kroz jedan od najtezih perioda u nasoj novijoj istoriji. Po istom scenariju inostranstva i uz istu podelu uloga na domacoj sceni, doslo je do razbijanja i raspada prethodne Jugoslavije kao zajednicke drzave jugoslovenskih naroda. U delovima prethodne Jugoslavije doslo je do rata u kojem je ucestvovao i srpski narod iz svih krajeva, braneci svoje nacionalno pravo, slobodu i ravnopravnost koja je bila ugrozena nasilnom secesijom i razbijanjem zemlje. Srbija je uz nesebicnu podrsku i veliko zrtvovanje svih gradjana ucinila sve da pomogne pravednu i herojsku borbu srpskog naroda od samog pocetka krize na prostoru prethodne Jugoslavije isto kao sto je na drugoj strani ucinila sve da se postigne mir, a borba za nacionalne interese vodi politickim i diplomatskim sredstvima. Bez te medjunarodne verifikacije borba bi ostala bez rezultata, a velike zrtve uzaludne. Uz takvu pomoc odbranjeni su sloboda i ravnopravnost srpskog naroda i stvorena Republika Srpska.

Velika mobilizacija

U tom periodu nasoj zemlji su nametnute nezapamcene sankcije medjunarodne zajednice, sa ciljem da se ekonomskim iscrpljivanjem i ogromnim pritiskom do kraja ostvari scenario razbijanja Jugoslavije i prekroji politicka mapa Balkana. Uz ogromna materijalna ogranicenja, i uz pad drustvenog proizvoda za 60 odsto u odnosu na period pre uvodjenja sankcija, Srbija je primila oko milion izbeglica, nastojeci da se u Srbiji osecaju kao u svojoj drzavi. Retke su zemlje i narodi u svetu koji su u ratu i miru toliko mnogo i uz tako veliko zrtve pomogli delu svog naroda van svojih granica, kao sto je to ucinila Srbija svesna i dostojna svoje istorijske odgovornosti i pred buducim generacijama.

Sve ovo sto se desavalo, i to u uslovima promene drustvenog sistema destabilizovalo bi i mnogo vece i jace zemlje nego sto je nasa. To su i glavni uzroci problema do kojih je doslo u mnogim oblastima drustvenog zivota od ekonomije do politike, kulture, morala, Jednom recju, svi ovi faktori - raspad zemlje, promena sistema, rat u okruzenju, sankcije, milion izbeglica - uslovili su neizbeznu materijalnu i duhovnu eroziju drustva kao celine. Zato je neophodno da se kao odgovor i resenje za teskoce koje imamo pokrene velika aktivnost i izvrsi velika mobilizacija da se donese i ostvari celovit program materijalne i duhovne obnove drustva.

Taj skup reformi koji treba da omoguci obnovu i napredak drustva moraju da obuhvate sve oblasti, od strukturnih i svojinskih promena u oblasti ekonomije do reformi u politickom sistemu, nauci, obrazovanju, zdravstvenoj zastiti, socijalnoj politici, kulturi, spoljoj politici, informisanju. Ove promene treba da omoguce bolji zivot i veci standard svih gradjana i prosperitet zemlje u celini, u cilju stvaranja modernog, demokratskog, slobodnog ekonomski i duhovno bogatog i socijalno pravnog drustva.

Najslabija tacka levice

Takav program reformi treba da bude motiv okupljanja svih levih demokratskih, progresivnih i patriotskih snaga u drustvu. Ta ideja o savezu svih snaga koje misle dobro Srbiji uvek je bila bliska Socijalistickoj partiji Srbije. Socijalisticka partija Srbije je uvek imala u vidu pre svega interese gradjana Srbije i Jugoslavije, a ne stranacke interese, pa ni svoje sopstvene. Ona je to dokazala inicijativom predsednika Slobodana Milosevica o formiranju vlade narodnog jedinstva u Srbiji 1994. godine, u koju su tada usli i predstavnici razlicitih partija i pokreta koji su opredeljeni da rade za dobrobit Srbije i svih njenih gradjana. Zbog toga Socijalisticka partija Srbije i ovoga puta poziva sve partije, pokrete, pojedince i sve gradjane kojima je na srcu suverenitet, dostojanstvo i prosperitet zemlje, da se za njih zajednickim naporima izbore. Istorija levice nije samo istorija afirmacije ideja slobode i ravnopravnosti, vec istovremeno i istorija sukoba, deoba i revansizma na levici. Taj deo njene istorije je i njena najslabija tacka. Konzervativna misao i konzervativna praksa su svoje snage crple i opstajale zahvaljujuci novim sukobima i deobama oslabljene levice. U citavom svetu leve demokratske snage sticu svest o potrebi svog zajednickog delovanja u interesu ostvarenja ideja slobode i ravnopravnosti, odnosno drustvenog procesa, i to je jedna od dominantnih tendencija u savremenom svetu. U nasim danasnjim uslovima povezane, slozne leve i demokratske snage imaju za primarni cilj ocuvanje drzave i obnovu zemlje. Njihova primarna uloga ima dakle izraziti patriotski karakter. Zato u nasim sadasnjim uslovima savez levih i demokraskih snaga predstavlja pre svega savez patriotskih snaga. U tom smislu on treba da izvrsi siroku mobilizaciju u drustvu na ideji integriteta i obnove zemlje.

U cilju uspesnog sprovodjenja programa reforme i obnove drustva neophodno je i dalje organizaciono programsko i kadrovsko jacanje Socijalisticke partije Srbije kao savremene partije levice. Uocavanje i otklanjanje svih nedostataka u funkcionisanju Socijalisticke partije Srbije nije izraz njene slabosti, vec naprotiv njene politicke snage, je samo onaj koji je svestan svih svojih slabosti moze i da ih otklanja. Zbog toga jacanje partije i njenog jedinstva ima za cilj jos vecu afirmaciju i doslednije ostvarivanje programa Socijalisticke partije Srbije, za brzi razvoj, za bolju buducnost, za Srbiju, kaze se u saopstenju sa sednice Glavnog odboraSPS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /