Petak, 25. april 1997.

NALICJE "SRBIJE DANAS"

Zakon "pusten" u narod

Na pitanje "Palanackih novina" iz Backe Palanke - po kojim je principima sacinjena druga radna verzija Zakona o javnom informisanju - g-dja Radmila Milentijevic odgovara:

"Pre svega je to Ustav Srbije, koji garantuje slobodu misli i govora, a koja po definiciji garantuje slobodu informisanja. U okvirima tih garantovanih sloboda, situacije koju imamo danas i onoga sto u toj sferi zivi danas, napravili smo prvu radnu verziju zakona i pustili je u narod. Od naroda, koji je sirom Srbije veoma zainteresovan za ovaj zakon, dobili smo mnogo sugestija i kritika, kao i puno novih ideja, koje smo, naravno, prihvatili i ugradili u drugu radnu verziju".

Ovim zakonom, smatra srpski ministar za informisanje, unete su klauzule zastite gradjana od dezinformacija: kao primer dezinformacije navela je navodno pismo princa Aleksandra patrijarhu Pavlu i princu Tomislavu. Ministarka zali zbog grdne stete koju im je to pismo napravilo: kad zakon stupi na snagu, oni koji pisu takva pisma "naci ce se tamo gde im je mesto", kaze ministarka.

Skupe ideje bivse vlasti

Po zavrsnom racunu za proslu godinu ukupne neizmirene obaveze RT Kragujevac iznose 1.420.893 dinara. Potrazivanja od kupaca iznose 234.569 dinara, ali sa malom mogucnoscu da se ikada realizuju, pise "Nezavisna Svetlost".

Ukupne neisplacene zarade u vreme "prinudnog braka" RTK i RTS iznose 96.761 dinar. Od toga na honorare u drzavnoj "Svetlosti" otpada 16.250 dinara, i to za samo tri broja. A samo "Elektrosumadiji", Autobanci, Tanjugu, "Politici", kragujevacka TV duguje 370.350 dinara.

"Da su bivsi radio-televizijski rukovodioci imali vrlo ambiciozne i skupe ideje pokazuje i plan za finansiranje izgradnje RTK, razmatran na Izvrsnom odboru Skupstine grada, 1. novembra 1996. Iz budzeta je valjalo izdvojiti blizu milion dinara. To bi bilo mnogo pa se gradska vlast ogradila stavom: "Odobreni iznos sredstava izdvajace se prema mogucnostima budzeta".

Mi vas ne volimo

Ucenici dva odeljenja vranjske Gimnazije otvoreno porucuju profesorki Ljubic: "Ne volimo vas od trenutka kada ste nam zapretili da neki od nas nece zavrsiti razred, a neke cete goniti krivicno i to sve zato sto smo se 'drznuli' da javno izrazimo podrsku mladima u ostalim gradovima i njihovim zahtevima za demokratizaciju i dostojanstveniji zivot u zemlji Srbiji.

Mi Vas ne volimo, ali ne mozemo da vam uzvratimo Vasom merom neljubavi. Svojom monstruoznom odlukom da dva odeljenja svojih djaka stavite na zrtvenik svojih bogova mraka, Vi ste pokazali da nas mrzite i da je Vasa mrznja prema nama toliko duboka da je ljudski nedostizna", porucuju ucenici dva odeljenja Gimnazije iz Vranja. Poruku prenosimo iz lista "Vranjske".

D. Draskovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /