Petak, 25. april 1997.

SRJ U IZVESTAJU AMNESTI INTERNESNELA

Najkriticnije (i dalje) na Kosovu

Krsenju ljudskih prava kosovskih Albanaca i hapsenju demonstranata tokom postizbornih demonstracija u Srbiji posveceno je poprilicno prostora u izvestaju "Amnesti internesnela" o stanju ljudskih prava u Evropi za drugu polovinu prosle godine. U poglavlju posvecenom SR Jugoslaviji, "Amnesti internesnel" podseca da se, zbog prigovora savesti, u jugoslovenskim zatvorima nalazi nepoznat broj zatvorenika.

Preko 50 demonstranata uhapseno je u Beogradu i drugim gradovima, a dvadesetak osudjeno na zatvorske kazne do mesec dana zbog remecenja javnog reda i mira tokom novembarsko-decembarskih demonstracija u Srbiji.

Kosovu je ipak posvecena najveca paznja u izvestaju ove medjunarodne organizacije za ljudska prava. "Skoro svakodnevno stizu izvestaji o policijskom zlostavljanju Albanaca na Kosovu. Nastavljaju se i napadi na policajce i policijske stanice. U dva incidenta u avgustu i oktobru ubijena su tri policajca. Napadi na policajce izazvali su masovna hapsenja Albanaca, od kojih su mnogi maltretirani u policijskim stanicama pre nego sto su pusteni uglavnom bez podizanja optuznice", pise u izvestaju u kome se pominju slucajevi Avni Nure, Osmana i Besima Rame, koji su protivzakonito privedeni i drzani u pritvoru.

I Svajcarska krsi ljudska prava

U izvestaju AI obradjuje razlicite oblike krsenja ljudskih prava u cak 37 evropskih zemalja. Uz tradicionalne "musterije" organizacija za zastitu ljudskih prava, kao sto su Turska, Albanija, SRJ, BiH, Hrvatska, bivse sovjetske republike, nalaze se i razvijene zapadne drzave: Danska, Austrija, Norveska, Irska, Velika Britanija, pa cak i Svajcarska. Njima se uglavnom zamera los tretman zatvorenika, dok je spisak britanskih "grehova" poduzi i obuhvata uglavnom krsenje gradjanskih prava u Severnoj Irskoj.Tokom ove godine AI ce, kako najavljuje, organizovati kampanju o pravu na prigovor savesti vojnoj sluzbi.

U Evropi se prava zena redovno krse, ali se ovom pitanju ne posvecuje dovoljna paznja, ocenjuje AI. Sudeci prema izvestaju ovaj problem je narocito izrazen u bivsim sovjetskim republikama, koje Jugoslavija u stopu prati. Tako je policija tokom akcije trazenja oruzja na Kosovu pretukla Mihriju Avduli, Rive Dizdari i sedamdesetcetvorogodisnju Zahdiju Cuboli. "AI neprestano poziva jugoslovenske vlasti da sprovedu hitnu i nezavisnu istragu o policijskim zlostavljanjima i kazni krivce. Organizacija takodje trazi da se jugoslovenski policajci u obavljanju duznosti pridrzavaju medjunarodnih standarda", zakljucuje se u izvestaju.

S. Bisevac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /