Petak, 25. april 1997.

ISTRAZIVANJE JAVNOG MNJENJA "PARTNER MARKETINGA"

Koalicija "Zajedno" ispred socijalista

Ako bi parlamentarni izbori bili odrzani sada pobedila bi koalicija "Zajedno", dok bi predsednicke izbore dobio, ukoliko se kandiduje, Slobodan Milosevic

Beograd. - Ako bi sada bili odrzani parlamentarni izbori u Srbiji, najveci broj gradjana opredelio bi se za koaliciju "Zajedno" (21,6 posto). Predsednicke izbore dobio bi, ukoliko se kandiduje, Slobodan Milosevic (17,5 posto), a ukoliko bi boje SPS branio neki drugi kandidat, najvise glasova dobio bi Vojislav Seselj (18,8 odsto).

Ovo su neki od juce prezentovanih rezultata istrazivanja javnog mnenja agencije "Partner marketing" u kome je, u periodu od 4. do 11. aprila ucestvovalo 1.018 punoletnih gradjana Srbije bez Kosova.

Prema nalazima istrazivanja, druga po jacini politicka snaga bila bi Socijalisticka partija Srbije (14,9 procenata), na trecem mestu bila bi Srpska radikalna stranka (13 posto), na cetvrtom DSS (2,8) i na petom koalicija "Vojvodina" (1,4). Nesto manje od trecine anketiranih (30,8 posto) nisu mogli da se odluce za koga bi glasali, dok je njih 12,8 izjavilo da ne bi izasli na izbore.

Najvise razocaranih medju glasacima SPS

Istrazivaci su utvrdili da Srpski pokret obnove ima najlojalnije glasace - cak 74,6 posto onih koji su na izborima 1993. glasali za tu stranku, isto se opredeljuju i danas. Istovremeno, najveci procenat biraca SPS od pre cetiri godine danas bi uradio drugacije.

U varijanti sa Milosevicem kao kandidatom na predsednickim izborima, na drugom mestu bio bi Vojislav Seselj (15,7 posto glasova), a zatim: Zoran Djindjic (8,1), Vuk Draskovic (6,9), Nebojsa Covic (sest), Milan Panic (4,9), Bogoljub Karic (4,4), Dragoljub Micunovic (2,2) i Vojislav Kostunica (1,9). Bez odgovora je ostalo 20 procenata anketiranih, dok se na izborima ne bi pojavilo njih 10,1.

Ako bi kandidat SPS bio bilo ko drugi osim Milosevica, plasirao bi se na dobrom drugom mestu, odmah iza ledja Vojislava Seselja. Dalji redosled plasiranih kandidata ostao bi isti kao i u prvoj varijanti, osim sto bi se Karic nasao isped Panica. Bez odgovora bilo je 18,2 posto ispitanika, a kao izborni apstinenti izjasnilo se 11,1 procenata. Istrazivanje je pokazalo i da bi, u tom slucaju, 66,5 posto potencijalnih glasaca Slobodana Milosevica, podrzalo bilo kog kandidata SPS, dok bi njih 15,4 odsto na predsednickoj listi zaokruzilo ime Vojislava Seselja, a pet odsto ime Nebojse Covica.

Prema recima Miroslava Sutica, direktora "Partner Marketinga", trenutnu situaciju karakterise znatno veca politizacija drustva nego ranije i veliki porast popularnosti radikala. Uprkos generalnom odbijanju komentarisanja nalaza, Lidija Nesic Andric, vodja projekta je na jucerasnjoj konfereniciji za novinare je radikalski proboj objasnila povecanim prisustvom u medijima.

U Beogradu najveca politicka opredeljenost

Beogradjani su, prema nalazima ovog istrazivanja, trenutno daleko zainteresovaniji i spremniji da se politicki opredele od zitelja iz unutrasnjosti.

U Beogradu je, naime, svega 15,6 posto ispitanika bilo bez preciznog odgovora na pitanje za koga bi glasali kada bi se danas odrzali parlamentarni izbori, dok je taj procenat u Vojvodini iznosio 32,1 a u uzoj Srbiji - 38,1.

Ispitanici su ocenjivali i delovanje politickih stranaka, pri cemu su najbolje prosli radikali, a slede ih DS, DSS, SPO, SPS, GSS i JUL. Medju politicarima, najvecu prosecnu ocenu dosadasnjeg delovanja, dobio je Vojislav Seselj, a slede: Djindjic, Kostunica, Milosevic, Vesna Pesic, Draskovic, Zoran Lilic, Radoje Kontic i Mirko Marjanovic.

Pokazalo se i da socijalisti najbolje stoje u Vojvodini i kod starijih biraca. Koalicija "Zajedno" najvecu popularnost ima u Beogradu i medju gradjanima mladjim od 55 godina. Radikali najbolje prolaze u Beogradu, kod ispitanika izmedju 36 i 55 godina starosti i medju muskarcima (ostale stranke imaju prilicno ujednacenu strukturu biraca po polovima). Demokratska stranka Srbije ima najveci procenat biraca u Beogradu i u populaciji mladjih od 35 godina (cak 69,5 posto glasaca DSS pripada toj starosnoj kategoriji).

V. Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /