Petak, 25. april 1997.

ZASEDALA SKUPSTINA GRADA

Novi direktori i novi tramvaji

Veselin Boskovic imenovan za prvog coveka Direkcije za gradjevinsko zemljiste. Zvonko Osmajlic, direktor SC "Tasmajdan"

Posle vec poslovicnog, trocasovnog "uvoda" poslanika Srpske radikalne stranke koji nisu oskudevali u kritikama vladajuce Koalicije, Skupstina Beograda donela je na jucerasnjoj sednici odluku o nabavci 20 tramvaja ceske proizbodnje u vrednosti 7.864.500 dolara. Verifikovan je i predlog o promeni naziva ulica i trgova u opstinima Stari grad, Vracar i Novi Beograd, a imenovani su i novi direketori u nekoliko javno-komunalnih kuca.

Veselin Boskovic (nekadasnji nacelnik stambeno-komunalnog odeljenja u SO Savski venac) od juce je prvi covek Direkcije za gradsko gradjevinsko zemljiste, Dusan Damjanovic "Beograd-puta", a mr Predrag Uskokovic generalni je direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije. Novu postavu dobili su i JKP Infostan (Radomir Zivkovic), Gradske pijace (Veselin Jovicevic) i Gradsko zelenilo (Bosko Bulatovic), Parkingservis (Dejan Radunovic).

Razresenja i imenovanja nisu zaobisla ni sportske centre ni decje ustanove ciji je osnivac Skupstina grada. Zanimljiv je podatak da je direktorsko mesto u Sportskom centru "Tasmajdan" pripalo Zvonku Osmajlicu, koji je javnosti poznat kao jedan od telohranitelja lidera Srpskog pokreta obnove. I pored protesta brojnih zaposlenih u sportskom centru "Pionirski grad" duznosti je razresen direktor Goran Kanjevac a novoimenovan je Miodrag Bozovic.

Nova-stara imena ulica

Mladje generacije Beogradjana morace ubuduce nauciti nova imena ulica i trgova dok ce se oni vremesniji samo prisetiti starih naziva - Ulica 7. jula nosice svoje "staro" ime - Ulica kralja Petra, Ulici Djure Strugara takodje se vraca stari naziv - Carigradska ulica. Isti je slucaj sa Ulicom Lole Ribara - ubuduce Svetogorska ulica kao i sa Ulicom Mose Pijade - odsad Decanska ulica. Ulica Save Kovacevica na Vracaru "preimenovana" je u Milesevsku ulicu, a Trg Dimitrija Tucovica u Trg Slavija.

Lenjinov bulevar na Novom Beogradu nosice ime Bulevar Mihaila Pupina.

Kritike predvidljivog sadrzaja na sve pomenute odluke stizale su iz redova radikala i socijalista od toga da je "izbor iskljucivo od stranackih kadrova do povreda poslovnika". Zarko Seslija, sef odbornicke grupe socijalista, vec je u prvim minutama zasedanja upozorio gradonacelnika Zorana Djindjica da je za preimenovanje ulica neophodno zatraziti saglasnost nadleznog republickog ministarstva. Za diskusiju koja je prethodila dnevnom redu Seslija je optuzio predsednika Skupstine grada iako su sijaset predloga za izmenu dnevnog reda nudili i radikali. Beskrajne replike Seseljevih radikala pokusao je da presece Spasoje Krunic, predsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada, zamolivsi radikale da dozvole parlamentu da radi. Djindjiceva primedba da se radikali za rec javljuju u vezi sa jednim a zatim govore o drugom to jest "da lazu", razbesnela je radikale do te mere da su se jedan za drugim smenjivali za govornicom izjavljujuci da su povredjeni i oni i Poslovnik. Inace, odbijen je zahtev radikala da parlament raspravlja o incidentu u Mirijevu. Nekolicina zitelja okupila se juce i pred zgradom gradskog parlamenta zbog toga sto im je, navodno, SO Zvezdara njihove placeve ustupila stambenoj zadruzi "Hidrotehnika". Nije prosao ni predlog da se razmatraju "kradje i lopovluci" u novobeogradskom "Buvljaku".

Treba reci da su poslanici juce dobili izvestaj o medjunarodnim aktivnostima Zorana Djindjica sto su, inace, na jednoj od proteklih sednica zahtevali socijalisti i radikali.

O. Mamuzic

Ko voli da se slika?

Primedbu gradonacelnika Djindjica da su svi predlozi radikala u funkciji medijske promocije, odbornik SRS Stevo Dragisic ovako je prokomentarisao: "Vi ste taj koji volite da se slikate. Umesto da se slikate kad potkresujete kobajagi neku ruzu, bolje bi bilo da stvarno pocistite neko pravo smece".

"Za smece ste vi zaduzeni", odbrusio je Djindjic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /