Petak, 25. april 1997.

U ZADRU OKONCANO SUDJENJE GRUPI OFICIRA JNA

Generalu Momcilu Perisicu 20 godna zatvora

Na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina osudjeno je jos 17 oficira, zbog, kako se kaze u optuznici, ratnog zlocina protiv civilnog stanovnistva pocinjenog 1991. u Zadru

Zadar, Beta. - Zupanijski sud u Zadru, pod predsedavanjem Dubravka Krpine, osudio je juce, u odsustvu, nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije general-pukovnika Momcila Perisica na 20 godina zatvora.

Perisic je osudjen zbog zlocina protiv covecnosti i medjunarodnog prava i zbog ratnog zlocina protiv civilnog stanovnistva pocinjenih u avgustu i septembru 1991. godine u Zadru i okolini. U to vreme Perisic je bio pukovnik bivse Jugoslovenske narodne armije i zapovednik Artiljerijskog skolskog centra JNA u Zadru. Pored Perisica, na 20 godina zatvora, takodje u odsustvu, osudjeni su Popara Milic, Ilija Brankovic, Stojan Vuckovic, Nikola Germanac i Spasoje Cojic.

Na 15 godina zatvora osudjena su dvojica oficira bivse JNA, trojica na 14, petorica na 13 i dvojica oficira na 12 godina zatvora, uz obrazlozenje da su izdavali i prenosili zapovesti o napadima, vrsili izbor ciljeva i nacin gadjanja.

Perisic i grupa oficira bivse JNA, prema presudi, odgovorni su za smrt 34 civila, veliki broj ranjenih i za rusenje i nanosenje stete na 130 civilnih objekata u gradu. Tokom sudjenja (ponedeljak i utorak), navode iz optuznice potvrdili su svedoci, dvojica pred sudom, a petorica putem pismene izjave.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /