Petak, 25. april 1997.

MIHAJLO SVILAR, GRADONACELNIK NOVOG SADA

Verovatno cu istupiti iz SPO

Ne pada mi napamet da podnesem ostavku, provericu moj gradonacelnicki polozaj na sednici Skupstine grada, kaze Svilar

Gradonacelnik Svilar je na jucerasnjoj konferenciji precizirao svoju izjavu, odgovarajuci na novinarska pitanja. Tako je o varijanti da bude gradonacelnik svih Novosadjana i o mogucoj ostavci rekao:

- Ne pada mi napamet da podnesem ostavku. Provericu moj gradonacelnicki polozaj na sednici Skupstine grada, a to ce biti jako lepa tema da se svi odbornici provere po tim pitanjima. Stvar je svakog odbornika kako ce glasati. Pokazace svoje lice i svoj odnos prema gradu.

Da li je sa najavom izlaska iz SPO upoznat i Vuk Draskovic?

- U Novom Sadu politiku grada vode Novosadjani i gospodin Vuk Draskovic nije upoznat sa ovim.

Koji su rokovi da se stvari srede?

- Nisam covek koji daje rokove. Covek sam od kompromisa i moja osnovna politika jeste umetnost moguceg, ali ne trpim diktate, ne trpim ostrascenosti. Novi Sad ih jos manje trpi.

Od koga ocekujete da sredi stanje?

- U jednoj stranci, politickoj organizaciji postoje niz licnosti, niz organizacija koje treba da vode brigu o pitanju normalnog funkcionisanja sistema. To znaci da oni koji su izazvali ovakvo stanje moraju ga i korigovati i pokusati da srede ono sto je vec otislo suvise daleko.

Da li ce jos biti "odmetnika" u stranci?

- Najavljujem da ce uz ovih sest, koji su presli u novu odbornicku grupu, biti jos vise takvih i mozda je to glavni razlog zasto ja danas nastupam pred novinarima. Ne zelim da se mesam u interesne zone koje ne spadaju u moj moralni kriterijum.

Ko stoji iza pomenutog dosijea?

- To je stranacki dosije. Nisam znao da imam toliko neprijatelja. Zaprepascen sam.

Ko stoji iza 150.000 DEM?

- To su velike prljave igre i ne zelim da u njima ucestvujem.

Koje su vase najvece greske?

- Jedna od mojih najvecih gresaka su ljudi. Treba da znate da je Ksenija Popovic zajedno sa gospodinom Cankom bila glavni diferencijator u Savezu komunista Jugoslavije, o cemu postoje slike i izjave na gradskom komitetu SKJ od 30. marta 1989. godine. Ta, kao i greska oko gospodina Branka Bjelajca mene kosta to sto sada ugrozavaju moj polozaj. Svestan sam toga, ali ujedno i hrabar da otkrijem taj problem.

Kada ce biti sazvana Skupstina grada?

- 14. maja.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /