Petak, 25. april 1997.

CLANOVI NOVE ODBORNICKE GRUPE "NOVI SAD - SPO" O PLANOVIMA I RAZLOZIMA "ODMETNISTVA"

"Jos tri mladica i jedna plavusa"

U utorak se ocekuje da odbornickoj grupi pristupe cetiri nova clana, kako se pretpostavlja svi iz Srpskog pokreta obnove

Novi Sad. - Ocekujemo prinovu: nasa odbornicka grupa "Novi Sad - SPO" od utorka ce biti jaca za jos cetiri nova clana - tri mladica i jednu plavusu. Pre desetak dana sa nama niko nije hteo ni da razgovara, celnik Gradskog odbora DS Borislav Novakovic nam je porucivao da smo politicki nevesti ljudi, pa nam nista drugo nije ostalo do da osnujemo ovu novu odbornicku grupu u Skupstini grada kako vesti vise ne bi radili nevesto.

Ovako je razloge za stvaranje nove odbornicke grupe "Novi Sad - SPO", u kojoj je sest odbornika iz redova SPO, tri iz Reformske demokratske stranke Vojvodine, dva iz LSV i tri iz DSS, obrazlozio juce njen sef dr Stevan Vrbaski. Uz vec manje-vise poznate primedbe "odmetnutih" odbornika SPO, pismeno isporucenih Gradskom odboru SPO i predsedniku Vuku Draskovicu na sastanku u utorak uvece, jedina prava i za ovdasnje prilike senzacionalna novost je tvrdnja da ce se grupa pojacati sa jos cetiri nova clana. Njihova se imena za sada ne znaju, osim da se radi o, kako rece Vrbaski, "skorom porodjaju koji ce grupi pridodati jednu plavusu i tri mladica". Novost je utoliko senzacionalnija sto, na drugoj strani, u GO SPO, uvakvu mogucnost novih prebega potpuno negiraju.

Nema novih smena u javnim preduzecima

Mada se na sastanku u utorak uvece, kada je opstinsko rukovodstvo SPO vecalo s Vukom Draskovicem, moglo cuti kako je dogovorena smena pojedinih direktora javnih preduzeca (Gradskog zelenila i Zavoda za izgradnju grada) ovu informaciju negira potpredsednik odbornicke grupe i clan gradske kadrovske komisije mr Djerdj Ozer. - Na sastanku komisije, kaze Ozer, koja je odrzana u sredu (dan nakon boravka Draskovica u Novom Sadu) niko nije smenjen niti je bilo reci o tome, bez obzira na izjave partijskih zvanicnika.

Da li ce ova komisija ipak dobiti spisak partijskih namera i novog razmestaja rukovodilaca JP za neku od narednih sednica, Ozer nije mogao da odgovori.

O motivima "raskolnistva" na jucerasnjoj konferenciji za stampu nista novo: mr Djerdj Ozer, potpredsednik nove odbornicke grupe podseca kako je RDSV ranije upozoravala da gradom upravljaju dva paralelna jednopartijska sistema, sto je ovu stranku povezalo sa drugima koji osecaju slicnu odgovornost. Od primedbi srocenih na racun rada gradske uprave ne odustaje ni Milenko Pejcic iz DSS, naglasavajuci da osnivanje nove grupe nikako ne rusi koaliciju "Zajedno", niti da ce ona izgubiti skupstinsku vecinu. Posebno se naglasava teza (koja jos nije postala cinjenica) da ovim nikako nije dovedena u pitanje pozicija gradonacelnika Mihajla Svilara, jer su sve primede iskljucivo okrenute prema izvrsnoj vlasti. Mi smo - kaze Pejcic - svoja odbornicka mesta zaradili kao koalicija "Zajedno" i nemamo nameru da ih napustamo. U ovoj dvosmislenosti - napustanje koalicije ili odbornickih mesta - lezi i interesovanje za novi partijski status clanova ove odbornicke grupe: "Nismo obavesteni da nam je clanstvo prestalo" (dr Stevan Vrbaski); "Svi smo jos uvek clanovi SPO i vraticemo se kada se ispostuju svi nasi zahtevi" (Miodrag Grubesic); "Od svoje stranke ne ocekujem reperkusije vec razumevanje za probleme grada i njegovih zitelja" (Ksenija Popovic)... Iako su prekjuce partijski zvanicnici gradske organizacije SPO uveravali da ce se "prebezi" odmah vratiti jer su tako, navodno, obecali na sastanku s Vukom Draskovicem, nova odbornicka grupa ostala je jedinstvena na prekjucerasnjem nocnom sastanku tvrdeci da o ponovnom menjanju "strane" nema ni govora. Ponovo podvlace da niko nije povukao potpis sa dogovora o formiranju nove odbornicke grupe, vec da su obecali da ce to uciniti tek onda kada se njihovi zahtevi usvoje. To je, kazu clanovi odbornicke grupe "Novi Sad - SPO" bio ulog da do razgovora uopste i dodje.

P. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /