Petak, 25. april 1997.

NOVOSADSKI ODBOR SPO O RASKOLNICIMA

"Grupa 6" bila nestrpljiva

U SPO smatraju da su eliminisani svi razlozi nezadovoljstva jer je pripremljen projekat rekonstrukcije gradske vlade

- Smatramo da su potpuno eliminisani razlozi nezadovoljstva sestoro odbornika u Skupstini grada koji su pristupili novoj grupi "Novi Sad - SPO". Tu, pre svega, mislimo na njihov zahtev da se rekonstruise gradska vlada koji je na pravi nacin shvacen u partijskim vrhovima Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke. Jedino ostaje los utisak o nacinu na koji je ova grupa istupila u javnosti i to, na zalost, i dalje cini. Ovako je politicku buru, pre svega u redovima svoje stranke, ali i u koaliciji "Zajedno" rezimirao portparol Gradskog odbora SPO Lazar Slepcev, mada za ovakvu tvrdnju nije imao podrsku cinjenica, a jos manje prebeglih odbornika koji su samo vece ranije cvrsto ostali pri odluci da se na drugaciji nacin izbore za novi nacin upravljanja Novim Sadom.

- Niko od sest odbornika nije iskljucen iz Srpskog pokreta obnove jer smo shvatili da se kod njih uglavnom radi o nestrpljivosti i psiholoskom pritisku koji nisu uspeli da izdrze. SPO je, naime, imao srocen predlog rekonstrukcije gradske vlade cije obelodanjivanje ovaj "ekstremniji" deo nije mogao ili zeleo da saceka. To se kosi sa kodeksom stranackog ponasanja i pravilima politickih dogovora u okvirima koalicije "Zajedno" preko cega smo presli i napravili prvi korak ka resenju problema (i pomirenju). Stoga, ocekujemo da sledeci potez povuce "grupa 6" - kaze Slepcev.

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove otvoren je za sve pregovore koji bi doveli do umirivanja gradske i unutarpartijske politicke scene pa je stoga, naglasio je Slepcev, osnovana posebna komisija za pregovore u kojoj su najeminentniji clanovi SPO na sluzbi u upravi grada. To su, rekao je na novinarsko insistiranje, gradonacelnik Mihajlo Svilar i potpredsednik Skupstine dr Miroslav Negrojevic koji ce, pored pregovora s "raskolnicima", razgovarati i sa koalicionim partnerom i Demokratskom strankom, uprkos nekim negativnim stavovima, sa Koalicijom "Vojvodina".

Gradski odbor SPO trenutno je bez predsednika jer je Branko Bjelajac, koji je podrzavao "grupu 6" smenjen sa ove funkcije, ali je ostao clan stranke. Novi predsednik jos nije izabran, a u GO je trenutno funkcionerski interegnum jer su dve potpredsednice (Tijana Lazarevski i Tanja Stanimirovic) prethodno dale ostavku, a treca, Ksenija Popovic, samim pristupanjem novoj odbornickoj grupi ostala bez funkcije.

P. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /