Petak, 25. april 1997.

!RADNICKI PROTEST "U MINUT DO DVANAEST" U PODGORICI

"Siti smo svega, a gladni..."

Radnici su umorni od politickih svadja, nece da budu taoci politickih, ideoloskih i nacionalistickih sukoba, rekao je Danilo Popovic, predsednik Samostalnih sindikata

Hocemo u svet i to odmah:
Radnici na mitingu u Podgorici

Podgorica. - Oko pet hiljada radnika juce se na Trgu Ivana Milutinovica u Podgorici tacno "u minut do dvanaest" okupilo da, pod vodjstvom Vijeca samostalnih sindikata Crne Gore, aktuelnoj vlasti skrene paznju na svoj teski ekonomski i socijalni status.

Skup je odrzan pod geslom "Za povratak radu i dostojanstvu rada", a istaknute su i parole: "Ostali smo bez posla i plata"; "Za nove razvojne programe"; "Sramota je cutati"; "Spremni smo na sve oblike sindikalne borbe", "Ko cijelog zivota ide pognute glave, nikada ne vidi Sunce" i tako dalje.

Predsjednik Vijeca Samostalnih sindikata Crne Gore Danilo Popovic naglasio je da su se radnici okupili da "zajednicki osnaze svoje zahtjeve i da upozore odgovorne da vise nece da trpe". "Siti smo svega, a gladni. Nemamo hljeba, socijalne pravde" - naglasio je on.

Popovi je istakao da "ovo nije politicki, vec sindikalni radnicki skup". "Okupili su se radnici da kazu da su umorni od politickih svadja, da kazu da ni jedna partija nije sazrela za posao koji je preuzela da radi. Vecina politickih prvaka nije pokazala ni malo sluha za socijalne radnicke probleme. Zato porucujemo sa ovog mjesta da radnici nece da budu vise taoci politickih, ideoloskih i nacionalistickih sukoba, nece da budu u zavadi sa cijelim svijetom" - rekao je Popovic.

Prema njegovim rijecima radnici se nijesu okupili da nekoga ruse, ocjenjujuci da je "lako rusiti i da treba graditi". "Mi smo dosli da upozorimo i da zahtijevamo" - naglasio je prvi covjek crnogorskog sindikata, kosntatujuci da oni "koji su bili protiv ovakvog skupa ne znaju pravo stanje u Crnoj Gori". "I dalje zivimo u kavezu. Hocemo u svijet i to odmah. Na pragu smo 21. vijeka, a zivimo gore nego ikada. I prije tri stotine godina, kada se islo na kuluk, dobijalo se makar po oka brasna dnevno, a danas? Danas nasi radnici mjesecima rade, a za taj rad ne primaju ni dinara naknade. E, to necemo, necemo vise da trpimo" - podvukao je Danilo Popovic.

Osvrcuci se na stanje u privredi, Popovic je naglasio da "mnoge radnicke porodice kupuju hljeb na veresiju" da su "radnici na sudovima zbog radnih sporova" zbog ponasanja poslovodnih i upravnih struktura. "Sta je sa njihovom odgovornoscu? Sta je sa odgovornoscu onih koji nas na ove niske grane dovedose" - zapitao se Popovic, naglasivsi da radnici nece "koncentraciju vlasti i kapitala u rukama uske sacice novopecenih bogatasa".

Prevoz radnika otakazan "u minut do dvanaest"

Herceg-Novi. - Iako je sindikalno povjerenistvo iz Herceg-Novog bilo uredno rezervisalo prevoz radnika ove opstine na preotestni miting u Podgorici, pod nazivom "U minut do dvanaest", kod lokalnog autoprevoznika "Autosaobracaja", ovaj autoprevoznik "pogazio je" dogovor "u minut do dvanaest" i nije htio da preveze radnike na miting. Obrazlozenje: ne vozimo na politicke mitinge. U sindikalnom povjerenistvu su vise nego zacudjeni jer je, valjda, svakom jasno da se ne radi ni o kakvom politickom vec zivotnom i egzistencijalnom protestu. Zbog ovakvog postupka "Autosaobracaja" radnici iz Herceg-Novog nisu posli organizovano na miting, vec u manjim grupama privatnim autima.

P. Janicic

"Hocemo radnicko akcionarstvo. Necemo fondovsko upravljanje nazovi transformisanim preduzecima, niti politicki podobne a nesposobne direktore. Trazimo ubrzanje privatizacije - postene, pravicne i u praksi potvrdjene. Ako vec nema zdravog novca, onda treba podijeliti ovo sto imamo narodu. Tako ce se brze uspostaviti trziste kapitala. Tesko je ostvariti socijalnu pravdu u siromasnom drustvu. Nema reforme bez pravog socijalnog programa" - porucio je Popovic, procjenjujuci da su "radnici dali se sanse vlastima da krenu u razvojne programe".

Dosta sa obmanama

- Savezni funkcioneri pricaju kako je ova zemlja atraktivna za strana ulaganja, a u inostranstvu nas smatraju najrizicnijim podrucjem za investicije. Necemo vise da trpimo takve obmane. Dosta sa prevarama. Ne dozvoljavamo da pojedinci iz vlasti ovu zemlju reklamiraju sa niskim troskovima radne snage - rijeci su Danila Popovica.

Popovic je dodao da su radnici "pretrpjeli najteza moguca iskusenja i na svojim plecima iznijeli najveci teret krize i zivota pod sankcijama". Ali, po njegovim rijecima, "boljitka nema". "Smijemo li i dalje dopustati drugima da odlucuju o nasoj sudbini? Necemo da pojedinci zbog svojih licnih interesa odredjuju sudbinu radnika" - rekao je predsjendik Vijeca Saveza samostalnih sindikata Crne Gore.

Dragan Jasovic, drvosjeca iz Pljevalja rekao je da "radnici sumarstva u Pljevljima petnaest dana strajkuju" zahtijevajuci isplatu zarada, toplog obroka i drugih primanja, dok je Dragoslav Markovic digao glas protiv sverca i kriminala. "Omogucite nam da vratimo autoritet, dostojanstvo i ponos pred nasom djecom. Ne zelimo da se osjecamo gradjanima drugog reda, vec zahtijevamo Ustavom zagarantovana prava na rad" - rekao je on.

Skup je pozdravio Branislav Canak, predsjednik Sindikata "Nezavisnost", porukom da radnici Jugoslavije nece dozvoliti "carinu na Brodarevu".

B. I. Milicic

Deset radnickih zahtjeva

- Stvaranje uslova za povratak radnika na radna mjesta, novo zaposljavanje i pokretanje razvojnih programa;

- Hitno otklanjanje svih politickih barijera za ukljucivanje privrede u svjetsko trziste;

- Isplata svih zaostalih plata koje se duguju radnicima;

- Dosljedno sprovodjenje odredbi potpisanih kolektivnih ugovora;

- Brze sprovodjenje ukupnih reformi, privatizacija sa zdravim kapitalom i radnickim akcionarstvom;

- Funkcionisanje odgovorne, pravne i socijalno-pravedne drzave - drzave sa nezavisnim sudstvom, slobodnim medijima, bez cenzure i ogranicavanja slobode govora;

- Postovanje sindikalnih prava i sloboda;

- Formiranje sudova rada;

- Donosenje zakona o finansiranju stambene izgradnje;

- Povratak sindikatu sindikalne imovine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /