Petak, 1. august 1997.

DEKLARACIJA EVROPSKE UNIJE O POLITICKOM RAZVOJU SRJ

Poziv vlastima u Beogradu da prihvate posmatrace OEBS

Jugoslavija suocena sa jasnim izborom: ili ce krenuti putem demokratije, ili ce nastaviti putem konfrontacije. Zakoni koji su nedavno usvojeni u Srbiji "vode zemlju dalje od istinske demokratizacije", istice se u deklaraciji

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Savezna Republika Jugoslavija suocena je sa jasnim izborom: ili ce krenuti putem demokratije, koji vodi ekonomskoj obnovi i integraciji u medjunarodnu zajednicu, ili ce, pak, nastaviti putem konfrontacije i sa svim negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama po njeno stanovnistvo.

Takvo upozorenje je SR Jugoslaviji, u ime evropske "petnaestorice" i deset "pridruzenih" zemalja centralne i istocne Evrope, uputilo juce luksembursko predsednistvo EU. Ideja specijalne deklaracije posvecene unutrasnjem razvoju u SRJ jeste da se u casu preuzimanja funkcije novog sefa savezne drzave i uoci znacajnih izbora u Srbiji i Crnoj Gori, upute vazne poruke kako jugoslovenskim vlastima, tako i njihovim podanicima, tj. gradjanima.

Sto se "petnaestorice" tice, njihova je zelja da SR Jugoslavija krene putem demokratije, ekonomske obnove i integracije u medjunarodnu zajednicu. Evropska unija je, istice se u deklaraciji, spremna da "doprinese tom procesu, ali ocekuje da SRJ saradjuje u stvaranju neophodnih uslova za takav razvoj. U prvom redu, od jugoslovenskih se vlasti - "a posebno od novog federalnog predsednika" - ocekuje i trazi da "pokazu jasnu spremnost da se suoce sa sadasnjim politickim i ekonomskim izazovima i preuzmu odgovornosti koje to ukljucuju."

Uz konstataciju da ih uznemirava "ocigledna ravnodusnost jugoslovenskih vlasti na signale koji im se upucuju", evropska "petnaestorica" u jucerasnjoj deklaraciji ponavljaju neke od tih "signala", odnosno poruka o koje se Beograd uporno oglusivao. U prvom redu, "petnaestorica" podsecaju na uslove pod kojima je 29. aprila ove godine Savet ministara EU odobrio SR Jugoslaviji autonomne trgovinske preferencijale za 1997. godinu. Ti uslovi su, u deklaraciji koja je pratila odobravanje trgovinskih povlastica, definisani u vidu "ocekivanja" da ce jugoslovenske vlasti, hitno i u celosti, primeniti sve preporuke iz izvestaja misije OEBS, koju je predvodio bivsi spanski premijer Felipe Gonzales.

Medjutim, kako se konstatuje u jucerasnjoj deklaraciji, "jugoslovenske vlasti su odbile da uzmu u obzir paket preporuka sadrzan u tom izvestaju, a posebno dobre usluge OEBS za uspostavljanje dijaloga sa opozicijom, dalje popravke u nacrtu zakona o informisanju i istinsku reformu izbornog i pravosudnog sistema." Sta vise, politicki razvoj u SR Jugoslaviji je, po oceni predsednistva EU, krenuo pravcem suprotnim od onog na koji se ukazuje Gonzalesovim preporukama. Zakoni koji su nedavno usvojeni u Srbiji, navodi se u deklaraciji, "vode zemlju dalje od istinske demokratizacije i ugrozavaju sanse za uspostavljanje znacajnijeg dijaloga izmedju razlicitih politickih tendencija".

Medjunarodna zajednica, naglasava se tim povodom, "ne moze da ostane ravnodusna prema takvom razvoju, koji je posebno ozbiljan u domenu izbornih zakona i medija." Predsednistvo, takodje, ukazuje i na porast napetosti na Kosovu, izazvan "nedavnim presudama koje su u suprotnosti sa standardima pravde i pravicnosti." Zbog svega toga, u deklaraciji EU se posebno upozorava na "urodjene rizike politike koja vodi pogorsavanju politicke klime, daljem ekonomskom propadanju i zaostravanju napetosti na Kosovu i u Sandzaku."

Vlasti u Beogradu se jos jednom podsecaju da EU "pridaje veliki znacaj postovanju ljudskih i manjinskih prava", te pregovorima i uzdrzavanju od nasilja i pribegavanja sili, "posebno na Kosovu."

Ako jugoslovenske vlasti odluce da, ipak, krenu putem demokratije, ekonomskog oporavka i integracije, prvi korak u tom pravcu bi, po oceni predsednistva EU, bili "slobodni i demokratski izbori pod istinskim nadzorom OEBS." Zbog toga se od jugoslovenskih vlasti trazi da ispune data obecanja i prihvate posmatrace OEBS ne samo na dan glasanja, vec i tokom izborne kampanje, kao i da garantuju slobodu izrazavanja i informisanja.

Istovremeno, evropska "petnaestorica" apeluju i na opozicione partije da se u celosti angazuju u izbornoj kampanji i preuzmu svoj deo politicke odgovornosti. "Samo funkcionisuce demokratske institucije bice u stanju da zalece unutrasnje podele u SRJ i osiguraju stabilnost zemlje i regiona u celini" - zakljucuje se u deklaraciji predsednistva EU, uz apel svim politickim znagama u zemlji da "jasno krenu prema istinskoj integraciji SR Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /