Petak, 1. august 1997.

KAKO IZBORNE ODLUKE SPO I DS UTICU NA LOKALNU UPRAVU "ZAJEDNO"

Gradjani zbunjeni, vlast mirna

Gradska vlast ce nastaviti da funkcionise kao i do sada, kaze Veroljub Stevanovic, gradonacelnik Kragujevca (SPO). Iznenadjenja nisu iskljucena, smatra Borivoje Radic, predsednik kragujevacke vlade (DS)

Najava lidera SPO Vuka Draskovica da ce - ukoliko predsednik SRJ Slobodan Milosevic ispuni obecanje vezano za stvaranje normalnih predizbornih uslova - ova stranka izaci na predstojece parlamentarne i predsednicke izbore u Srbiji izazvala je velike nedoumice, pa i otvorenu zabrinutost preovladjujuceg dela ovdasnje javnosti koja je na minulim lokalnim izborima poverenje poklonila koaliciji "Zajedno". Ovo pre svega sto Demokratska stranka nasuprot SPO zagovara bojkot izbora zakazanih za 21. septembar. Kragujevcani se otuda, s pravom reklo bi se, pitaju kako ce ubuduce funkcionisati ovdasnja gradska vlast koju sada najvecim delom dele predstavnici ovih dveju opozicionih stranaka.

- Nikakvih problema nece biti. Vlast u gradu ce nastaviti da funkcionise kao i do sada. Nas prevashodni cilj je bio i ostao da brinemo o interesu Kragujevca i njegovih gradjana i toga smo u potpunosti svesni - rekao je juce za "Nasu Borbu" gradonacelnik Kragujevca i republicki narodni poslanik SPO Veroljub Stevanovic, komentarisuci suprotne stavove SPO i DS glede predstojecih izbora u Srbiji.

Predsednik kragujevacke vlade i republicki i savezni narodni poslanik DS Borivoje Radic smatra da je jos uvek rano donositi zakljucke o tome koja ce od opozicionih stranaka zaista da izadje na izbore.

- Situacija se lako moze izmeniti tim pre sto su odnosi u opoziciji takvi da iznenadjenja nisu iskljucena - kaze Radic, napominjuci da je izbacivanje poslanka DS iz republickog parlamenta prilikom donosenja novog izbornog zakona ocit dokaz koliko su demokratama predizborni uslovi neprihvatljivi kao i koliko je socijalistima s druge strane stalo do toga da ih nametnu.

U takvoj situaciji Radic ocekuje da ce se i SPO prilagoditi politickoj realnosti u Srbiji na osnovu cega i izvodi zakljucak da je prerano govoriti o tome kako bi se SPO i DS u Kragujevcu ponasali u kampanji u kojoj bi jedna stranka bila za, a druga protiv izlaska na izbore.

- Ocekujem u stvari da cemo svi za nekoliko dana zakljuciti da pod ovim uslovima na izbore ne treba izaci. Ukoliko, medjutim, stavovi SPO i DS oko predstojecih izbora ostanu suprotstavljeni, nadam se da to nece pocepati vlast u Kragujevcu. Bojim se jedino da bismo se u slucaju da SPO izadje, a DS bojkotuje izbore pred gradjanima pokazali kao ljudi koji nisu sposobni da savladaju prepreke i zamke koje im SPS postavlja - istice Radic na kraju.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /