Petak, 1. august 1997.

SRBI IZ MUSNIKOVA LJUTE SE NA "TELEKOM"

Sami vade kablove iz kanala

Dali na telefone imaju pravo samo Srbi ili se radi o necem drugom

Pocetkom juna ove godine zaposleni u "Trmka kablu" iz Vrnjacke Banje zapoceli su u Prizrenu radove na prokopavanju kanala u duzini od oko deset kilometara radi prikljucivanja 216 telefonskih brojeva na centralu u Sredskoj i njenih sedam zaselaka, racunajuci Drajciki i Bogosevce. Za kratko vreme, vecina radova je uspesno privedena kraju. Kada su masine povucene iz Bogosevca, nastali su problemi. Srbi iz Musnikova (u ovom selu skoro tri puta je brojniji muslimanski zivalj), uvidevsi da oni nece dobiti 40 telefona, poceli su najpre kroz institucije a kasnije i mimo njih, da skrecu paznju javnosti i nadleznim u Telekomu Srbija da su nepravedno zaobidjeni. Dva puta su isli da protestuju kod nadleznih u Pristini, posto su pre toga o svojoj nameri obavestili nacelnika prizrenskog okruga i predsednika SO Prizren.

- Ljubinko Denda, generalni direktor radne jedinice Telekom Srbija u Pristini trazio je od nas da sacinimo konacnu listu buducih vlasnika telefona u Musnikovu. Ali, prevario nas je. Kada smo dosli kuci, radnici su ponovo nastavili po starom, i mi smo definitivno ispali iz ovog programa telefonizacije. Pored Dende, najveci krivci za to su predsednik MZ Sredska Velimir Mandusic i predsednik Odbora za revitalizaciju Sredske Veljko Jaksic - kaze odbornik u SO Prizren za Musnikovo i Gornje Selo dr Ljubisa Nedeljkovic i nastavlja:

- Najveci broj Srba koji stalno zive u svojim kucama u Sredackoj Zupi je upravo u Mustkovu. Telefone su, medjutim, u Sredskoj dobili i otac i sin i to u vise slucajeva, vikendasi, a ima i takvih koji stalno zive negde u Srbiji, ali su u Sredskoj ili ostalim zaseocima dobili telefone. Najverovatnije da ce ih ovde nekome prodati i uzimati proviziju sto koriste njihov broj, ili ce, posto se za prikljucak placa samo 400 maraka, taj broj samo prijaviti u mestu gde sada zive negde u Srbiji. Opet, dakle, telefoni nece sluziti ljudima u ovom kraju. A i kako bi, kada leti, radnim danima, i od jeseni do proleca u Sredskoj i njenim zaseocima zivi izuzetno mali broj Srba i to uglavnom staracka domacinstva. Gde tu ima finansijske logike.

Drajciki je dobilo 40 brojeva jer u Pristini imaju svog coveka, a to donekle mogu da razumem jer su takva vremena. Nas su odbijali na razne nacine. Vrednost celokupnog projekta, dakle do Bogosevca, je 860 hiljada dinara za mrezu od oko deset kilometara. Nama su trazili i govorili da ce za nastavak radova jos jednog kilometra, koliko ima od Bogosevca do Gusnikova, kostati 250.000 dinara. Cilj je jasan - da sami odustanemo od zahteva. To necemo uciniti i bicemo uporni. U krajnjem slucaju, istupicemo iz MZ Sredska i zajedno sa Gornjim Selom osnivati novu, posto ovo nije prvi put da nas izigraju - tvrdi na kraju Nedeljkovic.

- U skladu revitalizacije Sredske mi smo odavno trazili telefone za Srbe ovoga kraja. Posle nekoliko odlaganja sklopljen je ugovor o instaliranju 216 telefonskih prikljucaka koji se rade po JU-programu na Kosovu, s tim sto ce sest brojeva biti prikljuceno na postojecu postu u Sredskoj. Srbi iz Musnikova se nepravedno ljute i odlucuju na samovoljno vadjenje kablova iz kanala, ometajuci na taj nacin zaposlene iz "Trmkakabla" da obave svoju ugovorom preuzetu obavezu. Do Bogosevca je postavljen opticki kabal sa mogucnoscu nastavka radova i instaliranja centrale u Musnikovu od 250 do 300 novih telefonskih brojeva, cime bi se zadovoljile sve potrebe za prikljucivanjem na telefonsku mrezu - kaze Veljko Jaksic i dodaje:

- Sa ekonomske strane neisplativo je prokopati kanal do Musnikova i onda na centralu u Sredskoj povezati 30 ili 40 brojeva samo za Srbe iz ovog sela. Ako cemo biti realni, u Musnikovu, kao uostalom i u celoj Sredackoj Zupi, zivi dva a mozda i tri puta vise Muslimana nego Srba, a i oni su takodje gradjani ove drzave i izmedju ostalog imaju pravo na telefone.

E. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /