Petak, 1. august 1997.

POSLE "ISTORIJSKOG" REVANS MECA KROACIJA-PARTIZAN

Katastrofa "crno-belih" i nije toliko iznenadjenje

Opravdana radost: Navijaci zagrebacke Kroacije
slave posle pobede nad Partizanom
(FoNet/AP)

Beograd.- Sta reci posle pet lakih komada koja su se nasla u mrezi golmana Kralja? Partizan je u Maksimirskoj sumi pretrpeo jedan od najtezih poraza u svojoj istoriji, a kada se uzme u obzir i protivnik onda je debakl i tezi i bolniji. Kroacija je pokazala da je u ovom trenutku daleko kvalitetniji tim. Ili je Partizan isto toliko slab. Oni koji zastupaju ovu drugu tezu, cini se, blizi su istini. Postoje odgovori za ovu sramotu koja je ostavila svih pet prstiju na obrazu jugoslovenskog fudbala. Jer "crno-beli" su morali da na umu imaju svu tezinu ovog meca koji je za navijace obe razdruzene bivse clanice Jugoslavije bio daleko vise od sporta. Mnogi ce bacati "drvlje i kamenje" na trenera Ljubisu Tumbakovica i njegovu taktiku. Zamera mu se na kukavicluku, odbrambenoj taktici, neuvodjenju Isailovica od pocetka susreta.

- Usli smo u supalj camac i kraj se zna, poceo je jutarnju besedu trener naseg sampiona.- Da je Tomic iskoristio sansu u samom pocetku meca ne bi ni protivnik mogao da igra onako kakao je igrao. Boli ovaj poraz i nije dobro sto je tako visok, ali, protivnik je pokazao mnogo vise zelje, htenja, najzad, sve mu se slozilo, polazilo od ruke.

Tumbakovic zna da posle sedam dana euforije i 1:0 u Beogradu sledi vise dana pakla posle 0:5 u Zagrebu. Pokusava da objasni promasaj Vukicevica sa 11 metara.

- Vukicevic je sve vreme priprema izvodio kaznene udarce i odlicno je sutirao. Trebao je da saceka znak sudije, ali to nije ucinio i kada je ponisten taj prvi udarac, odnosno gol, bio je samouveren i to mu se osvetilo u drugom pokusaju. Moram da naglasim jos jednom da je pogresna tvrdnja kako sam svu krivicu prebacio na fudbalere posle ovog debakla u Zagrebu. Naprotiv, svu krivicu preuzimam na sebe jer ja odredjujem tim i taktiku.

Nema sumnje da je trener smislio taktiku koja vodi uspehu, ali je, na zalost, doslo do potpunog raspada sistema vec posle 15 minuta igre. Greske odbrane "crno-belih" bile su pocetnicke, smuseni u svojim odbrambenim zadacima igraci beogradskog tima nisu licili na sebe, pogotovo ne igraci od kojih se najvise ocekivalo, a to su Bolic, Tasevski i Sabo. Bas oni su najvise gresaka napravili i prakticno protivniku poklonili visoko vodjstvo. Cetiri gola u mrezi Kralja za samo 45 minuta nije zasluga odlicnih Kroacijinih fudbalera, vec pre svega kardinalnih gresaka gostiju koji su, mora se priznati, jos zeleni za Evropu. Uostalom, ako se saberu sve sanse koje su "modri" imali na obe utakmice, ispada da odbrana Partizana nije ni postojala. Jer, ostaviti protivniku toliko prostora da napravi 12-13 sansi u dva meca, preterano je.

Sta reci o fudbalerima? Teza da su se prepali atmosfere i u Beogradu i u Zagrebu "ne pije vodu" iz jednostavnog razloga sto su to ipak igraci koji na tako nesto moraju da racunaju, na pune stadione, freneticno navijanje i razigrane protivnike. Dakle, pronalaziti krivicu i u fudbalerima, odnosno njihovoj psihi takodje ne moze biti opravdanje. Sta ostaje? Jedino da su fudbaleri "crno-belih" ipak limitirani.

"ADEKVATNI" TRETMAN U HRVATSKOJ STAMPI

"Bljesak, oluja, tornado"

Zagrebacki listovi propratili su sinocni trijumf Kroacije ogromnim naslovima, mnostvom slika i publicitetom kakav ova "historijska" pobeda zasluzuje. Tako "Sportske novosti" na prvoj strani daju umesto naslova samo rezultat, istaknut velikim brojkama 5:0, dok je naslov na izvestaju "Bljesak, oluja, tornado". U drugom naslovu se kaze da je to bila "Pobeda igraca i publike". "Vjesnik" kaze da je "Kroacija pregazila Partizan u nezaboravnoj maksimirskoj noci, dok u komentaru istice da se u Zagrebu "stvara nesto ozbiljno" sa tezom da ova ekipa Kroacije moze mnogo da postigne u Evropi. Treci zagrebacki dnevnik, "Vecernji list", na prvoj strani donosi ogromnu sliku radosti posle jednog od golova zagrebackog tima uz naslov "Pobeda Kroacije i publike", dok je naslov na sportskoj strani "Pet plavih simfonija". Ovaj list prenosi izjavu igraca Kroacije koji porucuju da ce "i Njukastl tako proci".

Najzad, dolazimo do krivice Uprave Partizana. Mogla bi se prihvatiti teza koja je egzistirala u vreme sankcija da sjajne fudbalere, ukoliko se ukaze prilika, treba prodati u inostranstvo i tako obezbediti neophodna sredstva za zivot kluba. Sada se, medjutim, situacija iz osnova menja jer treba, prevashodno, gledati interese kluba ali ne u strogo finansijskom smislu, vec obratiti i paznju na imidz i kvalitet koji je potreban za medjunarodnu scenu jer je to Partizan duzan prema svojoj brojnoj armiji navijaca. "Crno-beli", odnosno njihovo rukovodstvo, nisu postovali tu osnovnu formu rada. I ove godine se poslo linijom manjeg otpora i sigurnim obezbedjivanjem deviznih sredstava prodajom svojih najboljih igraca. Naravno, kada se jedan tim lisi takvih fudbalera kao sto su Ciric, Saveljic i Cakar sledi ovo sto se dogodilo na Maksimiru.

Zakljucak: krivca ne treba razapinjati na krst. U svakom slucaju, ovaj poraz je rezultat vise cinilaca koji su doveli do toga da nas sampion pretrpi katastrofu u mecu protiv rivala od koga je mozda morao da izgubi, ali casno. Ostaje gorak ukus u ustima svakog ljubitelja fudbala, posebno onih kojima je crno-bela boja svetinja, i nada da ce se iz ovoga, kako se to obicno kaze, izvuci odredjene pouke, a one se pre svega odnose na prodaju najboljih fudbalera. Primer Kroacije je indikativan. I oni su ziveli i radili kao klub iz Humske 1, ali su ove godine resili da nesto naprave u Europi. Nisu rasprodali tim, naprotiv, pojacali su ga jednim, doduse cesto negiranim, vrhunskim fudbalerom Prosineckim i stvorili kolektiv koji mozda moze u Evropsku ligu. Test sa Partizanom je apsolutno uspeo, ostaje Njukastl i prava provera vrednosti ekipe. Ukoliko Zagrepcani uspeju to ce biti jos jedna lekcija kako treba raditi ubuduce.

S. Stojanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /