Petak, 1. august 1997.

PREGOVORI SRJ I LONDONSKOG KLUBA

Utvrdjivanje mogucnosti Jugoslavije za otplatu duga

Predstavnici Londonskog kluba nastavili su juce u Beogradu razgovore o reprogramiranju i otplati duga SRJ prema poveriocima iz kruga inostranih komercijalnih banaka, u iznosu od oko 2,4 milijarde dolara. U delegaciji, koja predstavlja poverioce, nalaze se ekonomski strucnjaci i predstavnici Koordinacionog komiteta Londonskog kluba, sto znaci i da ovi razgovori nisu samo tehnicke prirode.

Oni sa nasim ekspertima i predstavnicima Savezne vlade treba da provere relevantne bilanse, koje je juna u Londonu predocila jugoslovenska strana, dokumentujuci tada predlog da joj se dospeli komercijalni dug smanji za 80 odsto uz mogucnost otplate na 25 godina. Taj predlog za drugu stranu nije bio prihvatljiv, uz obrazlozenje da takve uslove Londonski klub nije odobrio nijednoj zemlji duzniku. Cilj dvodnevnog zajednickog rada u Beogradu je da se utvrde stvarne otplatne mogucnosti zemlje, koje bi Jugoslaviji istovremeno omogucile i privredni razvoj u narednim godinama.

Kako "Nasa Borba", saznaje u Beogradu se nece raspravljati o samom predlogu, niti o konkretnom duznickom aranzmanu, mada pomenuti jugoslovenski predlog "ostaje na stolu". Jugoslovenska strana je zainteresovana da se utvrdi sa kojim su obrazlozenjima u pogledu ekonomske situacije i razvojnih i otplatnih mogucnosti SRJ poverioci iz Londonskog kluba zadovoljni, odnosno sta zahteva doradu i priblizavanje gledista. Nakon ove runde razgovora predstoji da se utvrdi "sledeci korak", u pogledu njihovog nastavka i dalje tehnicke pripreme, a takav predlog se i ocekuje od strane predstavnika Koordinacionog komiteta Londonskog kluba.

B. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /