Petak, 1. august 1997.

SA GLAVNE LESKOVACKE POSTE

Nestao opasni radioaktivni deo sa gromobrana

Leskovac. - Prilikom demontaze gromobrana (obavljene 29. jula) na glavnoj leskovackoj Posti nestao je radioaktivni element pod nazivom europijum, atomske mase 152 koji spada u retke hemijske elemente, saopsteno je juce u ovoj leskovackoj PTT filijali. Na osnovu objasnjenja strucnjaka Instituta Vince iz Beograda Slobodana Vukovica i Branislava Ranisavljevica, koji su vrsili demontazu, novinarima je u posti receno da je izgubljeni predmet velicine filtera cigarete, valjkastog oblika i svetle boje. Upozoreno je takodje da je veoma opasan po okolinu.

Povodom ovog incidenta u Leskovcu kruze razne spekulacije od onih da je opasan i skupoceni predmet ukraden radi prodaje i, naravno, dobre zarade, do toga da je rec o predmetu uradjenom od plemenitih metala, te da je informacija o njegovoj radioaktivnosti samo varka.

Da je situacija ozbiljna, cak alarmantna, govori cinjenica da sva lokalna glasila emituju vest o izgubljenom radioaktivnim predmetu u udarnim terminima, kao i to da je o nestalom europijumu obavestena policija i da se tokom danasnjeg dana u Leskovcu ocekuje ponovni dolazak ekipe Vincinih strucnjaka.

M. M. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /