Petak, 1. august 1997.

RADIKALI ONEMOGUCILI IZVRSENJE ODLUKE CETVRTOG OPSTINSKOG SUDA

Sprecen povratak Barbalica u stan

Stotinak najekstremnijih clanova i simpatizera SRS, predvodjeni Aleksandrom Vucicem i Stevom Dragisicem, uz pesmu "Sprem'te se, sprem'te, cetnici" nije dozvolilo sudskim sluzbenicima da udju u zgradu

Nas je vise: Aleksandar Vucic sa pristalicama
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Treci pokusaj izvrsitelja Cetvrtog opstinskog suda da sprovedu resenje kojim se porodici Barbalic omogucava povratak u svoj stan iz koga su pocetkom jula ove godine nasilno izbaceni, nije urodio plodom. Za razliku od prethodna dva pokusaja, juce u 12 sati, stotinak najekstremnijih clanova i simpatizera SRS, predvodjenih Aleksandrom Vucicem i predsednikom Gradskog odbora SRS Stevom Dragisicem, pevajuci "Sprem'te se, sprem'te, cetnici", sprecilo je sudske sluzbenike da udju u zgradu gde se nalazi sporni stan, na cijem balkonu su stajali zalepljeni plakati sa likovima Vojislava Seselja i Tomislava Nikolica. Asistencija organa unutrasnjih poslova i ovog puta je izostala iz neobjasnjivih razloga.

- Narod se okupio i rekao da ce ovde da se postuje srpski zakon a ne hrvatski. Da konacno pokaze da je ovde vise Srba nego onih koji su protiv srpskog naroda. Da ce se ovde postovati srpski zakoni, a da proustaski lobi ne moze da sprovodi svoju volju i njegove zakone. Narod je dosao potpuno spontano. Mnogi od njih nisu clanovi Srpske radikalne stranke, ali su dosli da brane Zemun, da brane Srbiju - rekao je Aleksandar Vucic, generalni sekretar SRS, dok se ulicom Kapetana Radica Petrovica u Zemunu iz stotinak grla navatrenijih pristalica radikala orilo "Barbalicu, ustaso...".

Nakon jednog neuspelog pokusaja da se probiju do ulaza, jedan od izvrsilaca obratio se Vucicu trazeci od njega da mu omoguci prolaz i ulazak u zgradu, sto je ovaj odbio obrazlazuci da "on nema nista protiv, ali da ne moze nista uciniti, vec je na narodu da odluci da li ce da ga pusti". Posle tri pokusaja ubedjivanja sa Dragisicem i Vucicem koji su, kako su rekli novinarima, skupu prisustvovali kao gradjani, sudski izvrsitelji su odustali od svog pokusaja i, ne uspevajuci cak ni da napisu zapisnik, udaljili se sa mesta dogadjaja.

Okupljeni koji su nosili transparente sa natpisima "Ne damo Zemun ustasama", "Srbija je Zemun", "Barovic i Barbalic su ustase", "Zemun za sve - da! Za ustase - ne!", pokazujuci veliku dozu agresivnosti i vulgarsnosti, Ivanu Barbalicu, njegovom advokatu Milici Literi i nekolicini clanova Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji koji su stajali dvadesetak metara dalje od radikalskih kontramitingasa, upucivane su razne pretnje, uvrede, psovke i ideoloske etikete, medju kojima su nacesce bile "Ustase!", "Barbalicu, ustaso!", "Barovicu, ustaso!", "Idite u Hrvatsku!".

Pretucen slucajni prolaznik

U guzvi koju su juce u Ulici kapetana Radica Petrovica u Zemunu nenajavljeno organizovali radikali, povredjen je jedan od gradjana, koji se, sudeci prema onome sto se moglo videti, slucajno zatekao na mestu dogadjaja u, ocigledno, pogresnoj grupi. Iznenada, nakon kratkog verbalnog duela, najvatreniji radikalski jurisnici, gurnuli su pomenutog sugradjanina, oborili ga na asfalt, nakon cega su poceli da ga sutiraju. Identitet osobe, kao i da li je povredjen i o kakvim se povredama radi, nismo uspeli da saznamo.

"Posebnom tretmanu" tokom jucerasnjeg dogadjaja podvrgnuti su i novinari. Pre odlaska sudskih sluzbenika, Aleksandar Vucic je demonstrantima "skrenuo paznju" na novinare, medju kojima su javno prozvani novinari "Blica", "Dnevnog telegrafa" i "Nase Borbe", nakog cega su im upucivane razne pretnje i psovke, a u nekim momentima pojedinci su huskali jedni druge na njihov linc. Pravi talas histerije, pokrenuo je dolazak ekipe RTV "Studio B", koji su docekani zvizducima, psovkama i uzvicima "Ostojicu, ustaso!".

Kako se atmosfera podgrevala "kontramitingasi" na ulici i balkonima okolnih zgrada, postajali su sve agresivniji, da bi u jednom trenutku doslo do incidenta koji se zavrsio bez posledica. Sa balkona na drugom spratu zgrade nasuprot broju 12, od podruma do krova oblepljene plakatima radikalskih lidera, jedan od clanova SRS je bacio poveci stakleni predmet na grupu novinara u kojoj se nalazio i jedan od dvojice sudskih izvrsilaca. Predmet je na srecu promasio cilj i proletevsi pored glave reportera "Vecernjih novosti" zavrsio na asfaltu.

Iako je povremeno dolazilo do situacija na ivici incidenta, prisustvo pripadnika MUP-a u Ulici kapetana Radica Petrovica nije primeceno, cak ni posle sat vremena od pocetka okupljanja, kada su demonstrante napustili Vucic i Dragisic. Nakon njihovog odlaska, udaljio se i Ivan Barbalic sa svojim advokatima, da bi se, ubrzo zatim, razisli i okupljeni gradjani.

M. Milunovic

Barovic: Osveta rezima zbog demonstracija

Desetak minuta nakon odlaska sudskih izvrsitelja Cetvrtog opstinskog suda, na mesto dogadjaja dosao je nedavno pretuceni i usled zadobijenih povreda, operisani advokat Nikola Barovic, koga su radikali burno "pozdravili" povicima "Barovicu, ustaso!". Nedolazak policije i, trece po redu, neizvrsenje sudskih odluka, kao posledica toga, Barovic je prokomentarisao sledecim recima:

- Ovo neizvrsavanje asistencije policije samo pokazuje da se SRS, nekontrolisana grupa rezima u Srbiji, nalazi pod kontrolom sluzbi koje hoce da pokazu gradjanima koji su tri meseca demonstrirali protiv izborne kradje, da mogu da zavedu teror i strah. Namerno je izabran Zemun kao najurbanije podrucje u Beogradu. SPS je izabrao Zemun za demonstraciju sile i kao osvetu gradjanima za ona tri meseca. Oni zele da pokazu da mogu da zavedu teror ukoliko se gradjani suprotstavljaju rezimu. Dakle, ovo je pitanje rezima, a ne nekontrolisane grupe koja se zove Srpska radikalna stranka. Danasnjim primerom su pokazali da su oni fasisticka vlada i da se MUP nalazi pod kontrolom fasista. Ovakav skandal se nije dogodio ni kod druga Staljina, ni u Trecem rajhu - ocenio je Barovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /