Petak, 1. august 1997.

DEMOKRATSKA PARTIJA SOCIJALISTA ZAPOCELA KAMPANJU ZA PREDSEDNICKE IZBORE

Dostojanstvena Crna Gora u SRJ

SRJ je nas svijestan i dobrovoljan izbor i zelimo da doprinesemo da se ona demokratski i ekonomski razvija i integrise u svoje evropsko okruzenje - rekao predsednicki kandidat Milo Djukanovic.

Podgorica. - Sastankom politickog aktiva Demokratske partije socijalista, u kongresnoj sali zgrade vlade, juce je i zvanicno pocela kampanja crnogorske vladajuce stranke za predsjednicke izbore, koji ce biti odrzani 5. oktobra. Istovremeno, dvije hiljade potpisa gradjana za njenog kandidata Mila Djukanovica predato je Republickoj izbornoj komisiji.

Na skupu, koji je organizovao Koordinacioni odobr DPS-a Podgorice, govorili su Milica Pejanovic-Djurisic, predsjednik DPS-a, Svetozar Marovic, potpredsjednik, dr Mihailo Buric, gradonacelnik Podgorice, Mihalo Banjevic, predsjednik Koordinacionog odbora i Milo Djukanovic.

Demokratski razvoj

U svom prvom promotivnom govoru za predsjednika Republike, Djukanovic je naglasio da je do rascijepa u Demokratskoj partiji socijalista doslo upravo zbog izbora njenog kandidata za najvisu drzavnu funkciju, ali i sustinskih pogleda na buducnost Crne Gore i njenu poziciju u saveznoj drzavi.

- Prvi razlog je, svakako, nespremnost i nesposobnost nekih do juce vaznih i odgovornih ljudi u DPS-u, da prihvate elementarna pravila partije - rekao je Djukanovic, i naglasio da "onome ko nije spreman da se nadje u manjini svoje partije, partija nije ni neophodna. Taj je sam sebi dovoljan i taj napusta partiju i pokusava djelovati samostalno ili formirati novu stranku u kojoj ce uspostaviti svoju apsolutnu vlast".

- Crna Gora u SRJ treba da bude dostojanstvena i ravnopravna republika. Ali, tesko je pricati o tome, ukoliko Crna Gora mora biti izdrzavana s neke druge strane - rekao je Djukanovic, konstatujuci da "Crna Gora ima sve raspolozive potencijale da bude ne samo dostojanstvena u ekonomskom pogledu, vec da, kao takva, moze da participira i u ukupnom razvoju drzave kojoj pripada".

Konsolidovanje partije

- U Bulatovicevoj interpretaciji - naglasio je Djukanovic - moguca je bilo kakva Crna Gora. Njegova formulacija "Jugoslavija bez alternative" nije nista drugo nego drugo ime za beskicmenu i inferiornu Crnu Goru u SRJ. Beskicmenost, inferiornost i poniznost ne pripadaju Crnoj Gori i Crnogorcima - rekao je premijer Djukanovic i dodao da je tragicno da "Momir Bulatovic, koji sve vrijeme vrsi veoma vaznu drzavnu funkciju, to jos nije shvatio".

Djukanovic je kao prioritetne zadatke DPS-a naznacio konsolidovanje unutarpartijskih redova i obezbjedjivanje uspjesne realizacije izbornog programa iz novembra prosle godine. Sto se tice "prividjanja Momira Bulatovica" da u Crnoj Gori ne funkcionise drzavna vlast, on je rekao da to "jednostavno nije tacno" i dodao: "Ako je moguce govoriti o tome da se jedna funkcija ne obavlja u Crnoj Gori, to je ona na kojoj se nalazi Bulatovic. Zaboravili smo kada smo posljednji put gospodina Momira Bulatovica vidjeli na mjestu gdje na dostojanstven i reprezentativan nacin predstavlja Crnu Goru. Sav svoj angazman u posljednje vrijeme posvetio je vlastitoj politickoj promociji".

Definisanje ciljeva

Dr Milica Pejanovic-Djurisic, predsjednik DPS-a, osvrnula se na registraciju Demokratske partije socijalista na saveznom nivou od strane Momira Bulatovica. - Takve registracije nece pomoci u Crnoj Gori. I dosad smo imali partije registrovane u Beogradu, koje su pokusavale da nesto urade u Crnoj Gori, pa nijesu uspjele - rekla je ona.

Gospodja Djurisic je konstatovala da "DPS jeste pred iskusenjima", ali da je to "dobro, zato sto je dosla do jaceg partijskog profilisanja i definisanja osnovnih ciljeva" i sto je prekinuto sa vremenom iscekivanja.

Ona je clanovima i simpatizerima DPS-a obecala kongres, koji ce pripremiti organi partije, i vanredne parlamentarne izbore, ali nije naznacila kada bi oni mogli biti.

Konstatujuci da Jugoslavija nije "dar ni Slobodana Milosevica ni Momira Bulatovica" - Svetozar Marovic, potpredsjednik DPS-a, istakao je da je "Jugoslavija istorijska vezanost dva naroda te da je to volja i ovih generacija". "Jugoslavija je nasa zemlja, koja ne smije zavisiti od volje nijednog pojedinca. Nije protiv Jugoslavije onaj koji kritikuje vlast, vec je vlast losa ako ne cini ono sto treba za Jugoslaviju", rekao je Marovic.

B. I. Milicic

Dobrovoljan izbor

Kandidat DPS-a za predsjednika Crne Gore detaljno je govorio i o razlikama izmedju njega i Momira Bulatovica u pogledima na Crnu Goru u SRJ. On je podsjetio da "nema nikakve dileme unutar drzavnog rukovodstva da je za SRJ, koja je nas sasvim svjestan i dobrovoljan izbor".

- Mi zelimo da nastavimo da zivimo u SRJ i da doprinesemo da se ona demokratski i ekonomski razvija i integrise u svoje evropsko okruzenje - konstatovao je Djukanovic, i dodao da njegova stranka "za razliku od Momira Bulatovica, ne misli da bilo kakva Crna Gora treba da ostane u SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /