Petak, 1. august 1997.

UJEDINJENI GRANSKI SINDIKATI "NEZAVISNOST"

Zabrana medija - odbrana pozicije rezima

Vlast ne zeli da promeni nedemokratsko ponasanje prema "Nasoj Borbi" i lokalnim radio i TV stanicama, jer joj je i dalje cilj manipulisanje informacijama

UGS "Nezavisnost" nisu iznenadjeni brojnim slucajevima zabrane rada lokalnih radio i TV stanica, koje su se dogadjale u proteklim mesecima, i koje se i danas dogadjaju. To je sastavni deo dobro poznate politike aktuelnih vlasti na suzbijanju slobode medija, manipulacije informacijama, krsenja ljudskih sloboda i prava, u cilju odbrane sopstvenih pozicija.

Ocigledno pod pritiskom domace i medjunarodne demokratske javnosti, vlast zeli da stvori privid da ce osloboditi nezakonito zabranjene lokalne medije. To je samo jedno od njenih mnogobrojnih laznih predizbornih obecanja, kao sto su brze pruge, magistralni putevi, rast proizvodnje.

I pored toga sto je jednom broju zabranjenih lokalnih medija ponovo omogucen rad, to nije ucinjeno na relevantan i pravno pouzdan nacin, te ovi mediji nemaju nikakvu garanciju da im vlasti na osnovu svoje samovolje nece ponovo zabraniti rad, kaze se dalje u saopstenju Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Jedan od dokaza da vlast ne zeli da promeni svoje nedemokratsko ponasanje i omoguci slobodu medija je ponasanje prema "Nasoj Borbi", od njenog osnivanja. Ovoga puta, blokiranjem racuna lista "Nasa Borba", u sustini se pokusava ugasiti jedan od nasih najuglednijih i najcitanijih dnevnih listova. Jasno je da nije slucajno sto se to radi uoci vec zakazanih izbora.

Zabranom rada lokalnih medija, nanesena je visestruka steta. Prvo, ograniceno je pravo gradjana u ovim sredinama na slobodno informisanje. Drugo, zaposlenima u ovim informativnim kucama je ograniceno pravo na rad i zarade. Trece, ove informativne kuce u ovom periodu nisu mogle da ostvaruju prihode. Time je osim politicke, nanesena i ogromna materijalna steta.

Zbog toga UGS "Nezavisnost" zahtevaju od nadleznih drzavnih organa da lokalnim radio TV stanicama koje su dosle pod udar ove zabrane, naknade nanetu materijalnu stetu, a da ove informativne kuce utvrde visinu ucinjene stete, i ako je neophodno pokrenu i odgovarajuci sudski postupak za naknadu stete.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /