Petak, 1. august 1997.

RANKO PETKOVIC O POZIVU DRAGANA TOMICA CLANICAMA OEBS NA IZBORE U SRBIJI

Parafom kontrolora potvrdjuje se regularnost

Beograd. - Poziv parlamentima evropskih zemalja da posalju posmatrace na predstojece izbore u Srbiji ima politicki znacaj jer predvidja odredjenu medjunarodnu kontrolu, ali to ne moze da zameni ulogu koju bi imao OEBS.

Tako, Ranko Petkovic, predsednik Jugoslovenskog udruzenja za medjunarodno pravo, komentarise poziv koji je Dragan Tomic, predsednik Skupstine Srbije u subotu uputio zemljama, clanicama OEBS-a, koje su normalizovale odnose sa SRJ.

Izvestaji posmatraca pojedinih drzava, po Petkovicevim recima, mogu biti relevantni, ali im se od zemlje do zemlje moze pripisati i odredjena subjektivnost. "To je u velikoj meri iskljuceno, kada je rec o OEBS-u koji ima mandat i ovlascenja svih clanica", smatra Petkovic.

- U nizu novih ingerencija OEBS-a je i davanje parafa kojim zvanicno potvrdjuje da li su izbori bili regularni. Takvu ulogu je OEBS imao u septembarskim izborima u Bosni - kaze Petkovic.

Po njegovom misljenju, moze se ocekivati da se i zvanicni organi Srbije obrate OEBS-u. "Tu pretpostavku mozemo potkrepiti time sto je saradnja zvanicnih srpskih organa i OEBS-a bila konstruktivna u odnosu na proslogodisnje novembarske izbore (izvestaj Gonsalesa)", smatra Petkovic.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /