Subota, 2. august 1997.

NASTAVLJENA POTRAGA ZA RADIOAKTIVNIM DELOM GROMOBRANA U LESKOVCU

Kanalizacija "progutala" kapsulu?

Vincina ekipa nasla se u slicnoj situaciji 1992. godine u Priboju

Leskovac. - Za izgubljenim radio-aktivnim delom demontiranog gromobrana sa Glavne poste u Leskovcu jos uvek se traga.

Vodja ekipe Vincinih strucnjaka Srpko Markovic u razgovoru sa novinarima saopstio je da izgubljeni predmet nema materijalnu vrednost, ali je "veoma opasan po zdravlje ljudi koji se nadju u njegovoj neposrednoj okolini". Ilustrujuci jacinu radioaktivnosti istakao je da ovaj mali deo moze da izazove opekotine koze posle visecasovnog dodira. Petocasovni boravak na udaljenosti od jednog metra ima dejstvo jednog rentgenskog snimka kicme.

Markovic negira ranije izrecene tvrdnje da je kapsula izgubljena tokom demontaze gromobrana. "Do njegovog ispadanja najverovatnije je doslo tokom pakovanja u kontejner i utovara u kombi koji je bio parkiran pored sporednog ulaza Poste, u Ulici Bore Stankovica. Pretpostavljamo da je propao duboko u kanalizaciju, zbog cega je najverovatnije van dometa detektora", rekao je Markovic i dodao da bi to bila najpovoljnija varijanta.

Inace, saznajemo da ovo nije prvi slucaj gubljenja radioaktivnog uloska sa gromobrana. Vincina ekipa nasla se u slicnoj situaciji 1992. godine u Priboju. Razlika je samo u tome sto je predmet pronadjen nekoliko sati nakon nestanka, u obliznjem selu u trenutku kada se pronalazac spremao da od njega napravi ogrlicu svojoj unuci.

M. M. J.

Kako izgleda opasni ulozak?

Izgubljeni radioaktivni deo je valjkastog oblika, napravljen od nerdjajuceg celika, visine 15 i precnika 13 milimetara. Ovaj, kako ga strucnjaci Vince nazivaju, ulozak, kapsula ili radioaktivni izvor poseduje aktivnost od 180 milikirija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /