Subota, 2. august 1997.

POSLE NAMETNUTOG DRZAVNOG REKETA "NASOJ BORBI"

Ulozena zalba Vrhovnom sudu Srbije

Gasenje "Nase Borbe" voljom rezima imalo bi nesagledive politicke posledice - navodi se u tuzbi izdavaca "Fininvesta". Glavni inspektor Republicke uprave javnih prihoda "zaboravio" zakonske propise

Beograd. - "Fininvest", izdavac "Nase Borbe", podneo je tuzbu Vrhovnom sudu Srbije kojom trazi ponistenje resenja glavnog inspektora Republicke uprave javnih prihoda, na osnovu koga se potvrdjuje da nas list, navodno, duguje porez u visini od 120.000 maraka. Podsetimo, prema prvostepenoj odluci, kao i po odluci glavnog inspektora, "Nasa Borba" osim sopstvenog, uredno placenog poreza, duznik je i za namet koji prema zakonu treba da izmire preduzeca ovlascena za prodaju novina.

U obrazlozenju tuzbe navedeno je da resenje nije zasnovano na pravilnoj primeni Zakona o akcizama i porezu na promet, jer cinjenicno stanje nije tacno utvrdjeno. Pomenutim propisom utvrdjeno je, naime, da se ne radi o prometu proizvoda koji sluze krajnjoj potrosnji, ukoliko se prodaju licu registrovanom za taj posao. "Fininvest" ne prodaje "Nasu Borbu" krajnjim korisnicima - citaocima, vec licima koja je nabavljaju radi dalje prodaje. Takodje, na svakoj fakturi o prodaji uneta je klauzula da je to ucinjeno bez obracuna poreza na promet, na osnovu pisane izjave nasih kupaca (posebnih preduzeca). Time je, navodi se dalje u tuzbi, ova obaveza presla na neposredne prodavce, pa bi "Nasa Borba" bila jedina novina koja se dvostruko oporezuje.

Gasenje "Nase Borbe", ne nasom krivicom, imalo bi nesagledive politicke i materijalne posledice u ovom trenutku, kada je na javnoj sceni opste zalaganje za punu slobodu svih javnih medija. Ovo se, izmedju ostalog, navodi u dopisu "Fininvesta" Republickoj upravi javnih prihoda - finansijskoj policiji, odeljenje Novi Sad, povodom blokiranja ziro-racuna "Nase Borbe". Njime se trazi deblokada do pravosnaznosti resenja glavnog inspektora, s obzirom da je pred Vrhovnim sudom Srbije pokrenut upravni spor.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /