Subota, 2. august 1997.

SULEJMAN UGLJANIN U INTERVJUU RADIO INDEKSU

Specijalni status jedino resenje za Sandzak

Oduzimanje poslanickog imuniteta i obnavljanje sudskog postupka protiv njega, Ugljanin ocenio kao poruku gradjanima Sandzaka kja glasi: "Birajte vi koga hocete, mi cemo postaviti koga hocemo"

Beograd, Beta. - Predsednik Muslimanskog nacionalnog vijeca Sandzaka i Prave stranke demokratske akcije Sandzaka Sulejman Ugljanin ocenio je oduzimanje poslanickog imuniteta i obnavljanje sudskog postupka protiv njega kao "poruku rezima koja pokazuje kolonijalisticki odnos prema Sandzaku". "Poruka gradjanima Sandzaka glasi - birajte vi koga hocete, mi cemo postaviti koga mi hocemo", rekao je Ugljanin u intervjuu beogradskom Radiju Indeks. Prema recima Ugljanina, novi potez srpskog rezima predstavlja i pokusaj da se "do kraja povredi i ponizi dostojanstvo celog jednog naroda".

"Mi smo ocekivali da ce zvanicne jugoslovenske vlasti prihvatiti nas poziv na dijalog. Umesto direktnog dijaloga o statusu Sandzaka i bosnjackog naroda u Sandzaku i drugim delovima zemlje, oni sa nama, legitimnim predstavnicima tog naroda, kontaktiraju iskljucivo preko policajaca sa pendrecima i istraznih sudija", rekao je Ugljanin.

Ugljanin je naglasio da "sve do onog trenutka dok ustavima SRJ, Srbije i Crne Gore ne bude resen status bosnjackog naroda, mi Bosnjaci cemo biti strano telo za srpske i crnogorske nacionaliste kojih, na zalost jos ima". On je dodao da se "nada da ce jugoslovenski zvanicnici posle sedam godina insistiranja konacno prihvatiti dijalog o statusu Bosnjaka u SRJ".

Upitan da li ce problem Sandzaka vezati za problem Kosova, lider Koalicije "Lista za Sandzak" ocenio je da "rezim SPS i JUL i u odnosu prema sandzackim Bosnjacima, kao i prema kosovskim Albancima i drugim nesrpskim narodima, pokusava da instrumentalizuje srpski narod". "U tom cilju ja pozivam srpski narod da konacno vec jednom otkaze poslusnost ovom totalitarnom rezimu. SPS i JUL ce otici sa politicke scene, a srpski narod ce ostati. Nama je zelja da sa tim narodom razvijamo sto bolje odnose, razumevanje i toleranciju ", rekao je Ugljanin.

Po njegovom misljenju pravo resenje za Sandzak, kao i druga podrucja gde manjinski narod cini vecinu na lokalnom nivou, jeste uspostavljanje specijalnog statusa. "To je jedini garant sretnog zivota za sve ljude koji tu zive", zakljucio je Sulejman Ugljanin u intervjuu Radio Indeksu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /