Subota, 2. august 1997.

ANGAZOVALI "SVE STO HODA" I TAJNO ISTRAZUJU JAVNO MNJENJE

Aktivisti SPS anketiraju komsiluk

Prema saznanjima socijalistickih aktivista, na jesenjim izborima vladajuca koalicija bi trebalo da osvoji izmedju 120 i 130 mandata, SPO 55-59 i radikali oko 40 mandata. Slucajno ili namerno, tek demokratama se ostavljaju sanse za svega sedam-osam mandata

Socijalisticka partija Srbije, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, ne zeli da dozivi blamazu, slicnu onoj nakon proteklih lokalnih izbora, kada je i pored raznih egzibicija, laziranja i pokusaja kradje, posle tri meseca "svenarodnog marsiranja", morala da prizna poraz u skoro svim vecim gradovima Srbije. Izvori bliski vladajucoj stranci kazu da je SPS angazovala "sve sto hoda", da bi sto je moguce bolje osetila "disanje" birackog tela.

Osim raznih agencija, u istrazivanju javnog mnenja angazovani su i aktivisti stranke. Oni su dobili listice, uz obavezu da idu kod prijatelja, komsija ili da jednostavno obidju gradjane u okolini, kako bi saznali njihovo misljenje. Zelja je, kako kazu nasi izvori, da zaista dobiju pravu sliku raspolozenja biraca, ne osvrcuci se mnogo na marketinske centre i agencije koje svoje podatke o korist vladajuce stranke, odnosno koalicije, kroje zbog psiholoskog efekta.

Na osnovu ranijih iskustava, ovakva "nenasminkana" istrazivanja bili su, u vecini slucajeva, pokazatelji stvarnog stanja stvari. Jedna od takvih istrazivanja, internog karaktera, po narudzbi krugova vladajuce koalicije, zavrseno je nedavno. U istrazivanju su obuhvaceni gradjani cele Srbije, naravno bez Albanaca, za koje se sa velikom sigurnoscu procenjuje da nece izaci ni na ove izbore.

U svih 29 izbornih jedinica, izborni cenzus, bar prema ovom istrazivanju, trebalo bi da prodju jedino zajednicka lista Socijalisticke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Nove demokratije kao i - Srpski pokret obnove. Istrazivanje pokazuje da ce najveci broj poslanickih mandata osvojiti vladajuca koalicija, negde izmedju 120 i 130, a ne kako neki krugovi ovih stranaka tvrde citavnih 140.

Srpski pokret obnove osvojice izmedju 55 i 59 poslanickih mandata, a na trecem mestu je Srpska radikalna stranka kojoj se "pripisuje" cifra od oko 40 mandata.

Ne zna se da li je i ovo interno istrazivanje "frizirano", ali najveci pad dozivece Demokratska stranka kojoj se jedva daju sanse da osvoji sedam do osam poslanickih mandata. Oko te cifre, tacnije pet - sedam poslanickih mandata, "daju" se strankama koje uglavnom okupljaju Madjare - Savezu vojvodjanskih Madjara i Demokratskoj zajednici vojvodjanskih Madjara.

Ispred Demokratske stranke Srbije koja ce prema ovom istrazivanju osvojiti samo jedno poslanicko mesto, nalazi se koalicija "Vojvodina" sa mogucih tri do pet mandata.

Tu bi bio kraj liste stranaka koje mogu da racunaju da ce u buducem sazivu skupstine biti parlamentarne partije i koalicije - ili bar spisak zelja onih koji su ovakvo istrazivanje sproveli, odnosno narucili.

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /