Subota, 2. august 1997.

HRVATSKA SE ZALI NA ODLUKU KOJOM JE POTVRDJENO PRAVO TRIBUNALA DA IZDAJE OBAVEZUJUCE NALOGE SUVERENIM DRZAVAMA

Susak (jos) ne mora u Hag

Zalbeno vece haskog Tribunala dozvolilo je Hrvatskoj da ulozi zalbu na nalog prvostepenog sudskog veca kojim su vlasti u Zagrebu obavezne da pod pretnjom kazne dostave Tribunalu dokumente koji bi mogli imati dokaznu vrednost na sudjenju generalu Tihomiru Blaskicu

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Hrvatski ministar odbrane Gojko Susak ipak nece morati da se 18. avgusta ove godine pojavi pred Pretresnim vecem II Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju i objasnjava zasto on i vlada kojoj pripada nisu izvrsili obavezujuci nalog za dostavljanje dokaznog materijala u slucaju generala Blaskica koji je optuzen za kampanju etnickog ciscenja Muslimana u dolini Lasve u centalnoj Bosni od 1992. do 1994. godine. Izvrsenje tog naloga, pa samim tim i poziva upucenog Susaku, je obustavljeno... dok se Zalbeno vece haskog Tribunala ne izjasni o zalbi koju je tim povodom ulozila Republika Hrvatska.

U Hagu je juce saopsteno da je Zalbeno vece Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju prihvatilo da razmotri hrvatski zahtev za preispitivanje odluke Pretresnog veca II od 18. jula ove godine. Tom odlukom je, podsetimo, zakljuceno da Tribunal ima i "inherentno" (prirodno, bitno, svojstveno...) i "izricito" (u Statutu i pravilima navedeno) pravo da suverenim drzavama izdaje naloge za dostavljanje dokaznog materijala, te da su drzave i njihovi znavicnici duzni da po tim nalozima postupe. Na osnovu takvog zakljucka, vladi Hrvatske i ministru Susku nalozeno je da u roku od 30 dana dostave trazena dokumenta u vezi sa slucajem Blaskic, ili da se, u suprotnom, 18. avgusta pojave pred Sudom i objasne zasto to nisu ucinili.

Da bi o toj zalbi uopste mogli da raspravljaju, sudije su najpre morali da usvoje dopunu Pravila postupka Tribunala, te da predvide mogucnost da - pored "strana u sporu", tj. tuzioca i optuzenog - u izvesnim slucajevima i oni koji nisu "strane" mogu da uloze zalbu na neke odluke prvostepenih veca. Na proslonedeljnoj, XIII plenarnoj sednici, 11 sudija haskog Tribunala usvojilo je novo pravilo 108-bis kojim se "drzavama koje su direktno pogodjene" pojedinim prvostepenim odlukama "od sireg znacaja za nadleznost Tribunala" dopusta mogucnost da na njih uloze zalbu.

Zalbeno vece, koje u ovom slucaju sacinjavaju predsednik Tribunala Kaseze (Italija), te sudije Karibi-Vajt (Nigerija), Li (Kina), Stiven (Australija) i Vora (Malezija), pozvalo je drzave, nevladine organizacije i pojedince da u svojstvu amicus curiae, tj. "prijatelja suda", podnesu svoje pismene priloge o pitanjima o tome da li Tribunal moze suverenim drzavama i njihovim zvanicnicima izdavati obavezujuce naloge za dostavljanje dokaznog materijala i pojavljivanje pred sudom, te kakve bi kazne, eventualno mogle da se primene protiv drzava i zvanicnika koji ne postupe po tim nalozima.

Sudeci po rokovima koji su Hrvatskoj, tuziocu, Blaskicevoj odbrani i "prijateljima suda" ostavljeni da dostave svoje pismene podneske na zadatu temu, rasprava Zalbenog veca mogla bi se odrzati u drugoj polovini septembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /