Nedeljna, 3. august 1997.

Dnevnik

Zaustavite planetu, hocu da sidjem!

Bozo Prelevic

Vecina putnika na brodu narcisoidnog kapetana, nagnula se preko ograde i povraca. Do mirne luke jos cemo da se vozamo

Subota, 26. jul

Pokusavajuci hronoloski da opisem dogadjaje nedelje nasao sam se pred teskim zadatkom, pre svega, zato sto ranije to nisam cinio, a i zbog cinjenice da to vec paralelno za isti list cini, na rekao bih ingeniozan nacin, karikaturama, KORAKS. Naime, bilo koji tekst a narocito ovaj kratki dnevnik koji ne pretenduje ka posebno ozbiljnoj analizi i sistematicnosti, bice u indiferentnom polozaju naspram Koraksovih karikatura, na kojima nasi "junaci" imaju jasno izrazene i pogodjene karaktere i uloge u vremenu ciji smo manje-vise "nemi" svedoci, a na prostoru drzave koja vise slici i "mirise" umirucem paradoksu, negoli drzavi pravnoj.

Ni danas se ne stisava jed mojih kolega koji se prilicno tesko navikavaju na cinjenicu da se ovde na prste jedne stolarske ruke mogu izbrojati potezi, koji su formalno gledano povuceni u skladu sa Ustavom, zakonom ili poslovnikom drzavnih organa. Elem, 23. jula, na osnovu nelegalnog i nelegitimno donetog Ustava SRJ (akademik prof. Slobodan Perovic), polozio je zakletvu novi predsednik SRJ, iako je na to mesto izabran suprotno poslovniku Skupstine SRJ, po kazivanju sudije Ustavnog suda Srbije. Istog dana tajnim pismom (najverovatnije preko kurira, koji je imao zadatak da u slucaju hvatanja od strane "neprijatelja", sadrzinu pisma zapamti a pismo proguta) obavestio je suprotno Ustavu Republike Srbije, predsednika Skupstine Srbije o podnetoj ostavci. Tekst pisma ostao je javnosti nepoznat (sumnja se da je kurir pismo progutao nakon susreta sa fudbalerima "Kroacije" koji su susednom ulicom isli na trening pred fudbalski mec sa "Partizanom"). Da doslednosti kraja nema pokazao je predsednik republicke Skupstine, koji je po misljenju profesora ustavnog prava raspisao parlamentarne izbore pre vremena, koji nisu ni prevremeni ni vanredni, a nisu ni redovni jer su se isti mogli zakazati tek kasnije s obzirom na propisanu duzinu mandata.

Iskreno sam se nadao da ovakve propuste nije u stanju da opravda nijedan profesor Pravnog fakulteta, pa ni onaj gospodin profesor, cija tumacenja Ustava ce jos najmanje dva veka na ovim prostorima, zaudarati surovim nasiljem nad pravnom naukom i stvarnoscu. Ali avaj.

Tesko je biti pravnik, sudija a posebno gradjanin u zemlji gde zakon i Ustav predstavljaju vise tuzne fantazije, negoli ozbiljne regule cije krsenje moze izazvati teske posledice po ucinioca, posebno ako se radi o najpozvanijim da krsenje propisa sprece.

Polako prelistavam novine, profesionalno deformisan, bacam oko na "crnu hroniku" i citam naslove "oslepela muza kamenom sodom", "komsija komsiju usmrtio udarcem asova u glavu". Zadivljujuce je ovdasnji svet dosledan bar starim proverenim, jednostavnim sredstvima i orudjima smrti. Mi se tehnoloski ne upustamo u globalnu trku i naoruzanje, to je izgleda odlika i nasih komsija iz nekada zajednicke SFRJ.

Nedelja, 26. jul

Posle velike kise svanuo je prohladan dan. Uz jutarnju kafu saznadoh za "veliki uspeh" britanskih naucnika koji su klonirali jagnje "poli" sa ljudskim genima, te da poli ima cetiri identicne transgenetske ovce, cime su pokazali, da se celije mogu genetski modifikovati. Mada je svaka analogija iskljucena, ipak ne mogu da se otmem utisku da su nasi "strucnjaci" na tom polju pokazali daleko vise inventivnosti. Naime, postojanje transgenetskih partija, jedan je od nasih neprevazidjenih specijaliteta (ne treba se boriti protiv opozicije, opoziciju treba stvarati). Zatim su nasi strucnjaci osvojili tehnologiju kloniranja medija pri cemu (sto je svakako vrlo specificno) urednici nisu jednojajcani kao jagnje poli vec bezjajcani kao... Upravo se osvaja proizvodnja kloniranih kandidata za republicke izbore, na kojima ce se pojaviti kandidat broj jedan i broj dva, koji se razlikuju po tome sto su identicni, kao i klonirani kandidat broj tri koji malom greskom geneticara (koji su u vreme stvaranja kandidata broj tri gledali seriju o Kasandri) malo vuce na plavo. Biraci ce ubuduce moci da biraju izmedju vise kandidata pri cemu ce njihov izbor biti potpuno bespredmetan. Pribojavam se kloniranih stada biraca koji nose ovcije gene.

Predsednik SPO i dalje ljut na predsednika DS zbog ucinjene posete Slobodanu Milosevicu predsedniku tadasnjem Republike Srbije, posetio je predsednika SRJ Slobodana Milosevica. Nakon razgovora tvorac poskocice "samo se budala dva puta saplice o isti kamen" izjavio je da je predsednik SRJ obecao postene i fer izbore u Republici Srbiji? Ovde se to ne pretpostavlja, a trebalo bi. Ovde se u to veruje ili ne veruje, a ne bi trebalo. Dovoljno bi bilo samo postovanje postojecih zakona.

Na Balkanu nista novo.

Ponedeljak, 28. jul

Sasvim slucajno dosao sam do krajnje alarmantnih podataka Saveznog zavoda za statistiku o drasticnom padu nataliteta u Vojvodini i centralnoj Srbiji, koji se poklapa sa povecanjem sudskih razvoda brakova kao i broju razdvojenih, a formalno ne razvedenih roditelja, koja ce za posledicu, imati cinjenicu, da ce Srbi u sledecem veku biti nacionalna manjina u SRJ. Ocigledno da Srbi vise vole da pricaju nego da rade. Podsecam se virtuelnog rata 1991-1994. godine. Prekomforno se ova zemlja lisila onolikog broja pametnih ljudi, velikodusno darivajuci njihovu mladost i um drugima, kao da nama nisu potrebni. Cak mi se cini da bi se neke politicke partije rado lisile jos jednog remetilackog dela mladje populacije, zarad (mira) u kuci.

Naime, obecana buducnost za vecinu gradjana nije ni na pomolu, za sada u njoj uziva samo manji broj (ispod 5%) stanovnistva. Karakteristika tog dela gradjanstva svakako jeste da pre rata nisu imali skoro nista, nakon cega su neki osnovali partije, a drugi preduzeca, dosavsi tako do uticaja i kinte, medjutim, u moralnom i etickom pogledu ostali su i dalje ono sto su bili - skoro nista. Primetio sam da "njima" nije neugodno, sto ostali deo populacije "njih" bas nekako ne voli i pored njihove spremnosti da upravo u to ime "nama" ponude na prodaju losu drogu, oruzje, cigarete, benzin i prostitutke, ali i dobre (kradene) automobile, hranu sumnjivog kvaliteta i ostali svetski bofl.

Ima neka tajna veza, ima neka tajna veza, zakon krut njome covek sebe veze, kada bira neki put.... pevala je zanosna dama te noci na splavu "EOL" vanrednim glasom koji se tesko zaboravlja.

Utorak, 29. jul

Istorija se ponavlja, gledam vruc docek delegacije SPS u Podgorici. "Nas ce Milo konja vranca, a Momir ce na magarca", identicna parola, samo sa Momom na konju vrancu bila je u opticaju pre pet godina. Tada je Branko Kostic bio na magarcu. Predsednik Crne Gore sa premijerom iste Republike opsti sluzbeno, nisu vise u istoj partiji. Nesto slicno desava se i u Republici Srpskoj gde predsednica ne moze da pronadje kompromis sa dojucerasnjim partijskim kolegama. U obe republike premijeri i ministri unutrasnjih poslova prozvani su zbog rastuceg kriminala od strane predsednika Republike. U Republici Srbiji ubijen zamenik ministra unutrasnjih poslova. U odnosu na ove prostore susedne zemlje bivse clanice SFRJ deluju kao nirvana. Ne mogu da se ne setim pocetka rata 1991. god. Koliko je njih smetalo na putu ka nasoj sreci. "Eh da njih nije bilo". Njih nema, ostali smo sami. Lica nam nisu ozarena, sada nam smetaju "nasi". Celog veka gledamo sa tugom na ono sto je proslo i strahom prema onome sto ce doci. Pokusajte u zivotu da svog neprijatelja napravite svojim prijateljem, osecacete se lepse.

Divno vece proveo sam u COOLT JAZZ basti svirao je Laza Tosic i plato BIG BEND. Drago mi je sto ovo mesto postoji u ovom gradu.

Sreda, 30. jul

Dan je poceo sa iscekivanjem fudbalskog uzvratnog meca Kroacija-Partizan u Zagrebu. Ocito je da je ceo mec vise od sporta. Moja predvidjanja da mladi fudbaleri Partizana taj pritisak nacional-romanticara nisu u stanju da izdrze, vrlo brzo su se obistinila. Partizan je porazen rezultatom 5:0.

Listam "Politiku" i hvatam sebe da mi prija, u njoj sve lepo pise. Grade se novi putevi, zeleznice i fabricke hale. Bilo bi lepo da je to istina, a ne delirijum novinarskog duvanja u lepak. Zanimljiva proporcionalnost, broj konjskih zaprega u Beogradu, povecava se srazmerno obecanjima politicara, vezanih za prosperitetniji bum na ovim prostorima, a obrnuto je srazmeran broj autobusa GSP-a. Secam se parole tramvajem u 21. vek, korak u novi vek, mozda zapregom!

Cetvrtak, 31. jul

Danas je zakazan treci pokusaj izvrsenja odluke Cetvrtog opstinskog suda na stanu porodice Barbalic u Zemunu. Zanimljivo je preovladjujuce neznanje komentatora u kojima se kao krivac neazurnosti pominje sud. Sud je u parnicnom postupku usvojio po hitnom postupku privremenu meru. Za asistenciju, odnosno omogucavanje izvrsenja privremene mere nadlezan je OUP Zemun, koji procesno- pravno nema mogucnost "razmatranje odluke suda", vec po njoj mora da postupi. Nakazna praksa suprotna zakonu stavila je MUP u poziciju arbitra, koja odluka suda ce biti izvrsena a koja ne, cime je potpuno obesmislen sud kao drzavni organ, ostavsi bez instrumenta prisile i autoriteta. Prirodno se namece supermacija MUP- a nad sudom. Postavlja se pitanje ko i kako arbitrira, koja ce odluka biti izvrsena, a koja ne. Bojim se dalje analize, kojom bi svakako dosao do "slavne" recenice pokojnog J. B. Tita izrecene u bombaskom procesu "Ja priznajem samo sud svoje partije".

Veceras sam jos jednom uzivao u filmu Milosa Formana "Amadeus" u renoviranom bioskopu "Veselin Maslesa".

Petak, 1. avgust

Poceo je, nedopustivo brzo, osmi mesec. Proslo ih je sedam ove godine nasih zivota. Penzioneri se raduju, primili su penzije. Sto su iznosi plata i penzija manji nestrpljenje je vece. Tim nestrpljivo, neprimetno ubrzavaju sopstveni zivot prizeljkujuci brzi protok vremena do sledece plate ili penzije, nesvesno prizeljkujemo brzi protok nas samih. Zaista je tako. Deluje ludo, no jedini razlog sto nismo zatvoreni u ludnice je sto nas ima previse i sto zdravstveni fond nema para da snosi troskove.

Vreme apsurda i nonsensa u kome zivimo bogato, analiticki skoro nemerljivim brojem egzistencijalnih dogadjaja koji se neprestano smenjuju u jednoj sedmici, te Riplijevska kolicina nerazumnih i kontraproduktivnih poteza vladajuceg rezima i samoukopavajucih politicara, povecava brzinu zivota preko granice izdrzljivosti. Ovo za posledicu ima skoro opstu muku i gadjenje nemog gledalisca, pracen jakim stomacnim tegobama. Naime, vecina putnika na ovom brodu narcisoidnog kapetana, nagnula se preko ograde i povraca. Do mirne luke ima jos da se vozamo, cini mi se da retko u kojoj zemlji egzistira tolika raznovrsnost sumanutih ideja. Neko je negde zapisao: "Zahvalimo bogu za stvarnost, kao i za mogucnost da pobegnemo od nje". Suvise smo bukvalno shvatili ovu misao, bezeci od stvarnosti izgubili smo sposobnost da prepoznamo pojave i da o njima imamo svoje misljenje. Bezeci od stvarnosti dva NN lica, drzavljani SRJ, primeceni su i operativnom akcijom MUP-a Srbije, osujeceni u nameri da zaustave planetu. Ovo delo ce biti kaznjivo po Zakonu o zabrani zaustavljanja planete na javnom mestu! U informativnom razgovoru generalu RV PVO MUP-a Srbije, priznali su, da su i ranije u vise navrata pokusavali da zaustave planetu u nameri da sidju. Njima je voznje dosta, oni samo hoce da sidju. Prilikom hapsenja stalno su ponavljali "ko nije sisao sa planete ove godine, presao se i mora da ceka sledecu".

Autor je sudija Opstinskog suda u Beogradu i portparol Drustva sudija u Beogradu

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /