Ponedeljak, 4. august 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE

Bojkot izbora po svaku cenu

DSS ce - odlucio Glavni odbor - zbog neravnopravnih uslova bojkotovati izbore i stupiti u antiizbornu kampanju, makar i kao jedina stranka. Vojislav Kostunica najavio dva nacina bojkota - kao pretnju zbog koje ce izbori biti nelegitimni i raskrinkovanje posle koga ce biti raspisani vanredni

Beograd. - Glavni odbor Demokratske stranke Srbije doneo je odluku o bojkotu predstojecih parlamentarnih i predsednickih izbora, zakazanih za 21. septembar "pod neravnopravnim uslovima". Zajedno sa strankama koje donesu odluku o bojkotu, i sa sirom demokratskom javnoscu, DSS ce stupiti u antiizbornu kampanju, stoji u odluci DSS, koju je 120 clanova GO stranke usvojilo jednoglasno.

- Demokratska stranka Srbije, ovu odluku mora doneti bez ikakvih kalkulacija, uslovljavanja odlukama drugih. Ako ostanemo sami u bojkotu moramo istrajati. Ako DSS i izgubi nesto pre izbora, dobice posle izbora, rekao je predsednik DSS Vojislav Kostunica, u obracanju clanovima Glavnog odbora. Govoreci o bojkotu, Kostunica je naglasio da postoje dva nacina da se bojkot izvede: bojkot kao pretnja i ultimatum zbog koga bi izbori bili nelegitimni, ili bojkot kao cin raskrinkavanja nelegitimnih izbora, nakon cega bi bili raspisani vandredni.

Pitanje bojkota predstojecih izbora, po recima Kostunice, veoma je vazno, jer bi se "mogla izvrsti blokada institucija Republike". Vazno je da bojkota bude, da ga bude odresito i jasno, da ne bude odstupanja, kao sto je vazan i broj onih koji ce ih bojkotovati, smatra Kostunica.

- Da bi predsednicki izbori bili valjani potrebno je 50 odsto biraca, plus jedan. Snaznim gradjanskim bojkotom imali bismo nebrojeno izbornih krugova, cak i ako bude izabran krnji parlament. Srbija bi bila bez predsednika, nemoguce bi bilo formirati vladu - objasnio je Kostunica i dodao da iza ideje o bojkotu izbora "nece stajati samo stranke, vec i cela demokratska javnost".

Bez tajnog glasanja

Clanovi Glavnog odbora DSS koji su se prijavljivali za diskusiju nakon govora predsednika Kostunice, uglavnom su insistirali da se u saopstenje o bojkotu stavi "konacna odluka", ali se od toga odustalo, kada je Vladeta Jankovic rekao "Covek vredi, koliko i njegova rec".

Sednica Glavnog odbora bila je otvorena za novinare, jer u "DSS nemaju sta da kriju", pa je cak izjasnjavanje o bojkotu bilo javno.

Za DSS svi izborni uslovi u Sporazumu koje su potpisali sa jos 11 stranaka, predstavljaju celinu. Pojedinim "kozmetickim" ustupcima koje rezim pravi nista se ne resava. Kostunica je narocito pozdravljen aplauzom kada je rekao "sve ili nista".

- Ma ko se upecao i izasao na izbore, ucestvovace pod neravnopravnim uslovima - istakao je Kostunica, napominjuci da je borba za minimum demokratskih uslova za predstojece izbore - borba za uslove na svim predstojecim izborima u Srbiji.

- Socijalisti su izborni sistem pretvorili u oruzje svoje borbe za ostanak na vlasti - rekao je Kostunica, ocenjujuci da je levoj koaliciji "veci adut promena izbornog sistema, nego medijski monopol". On je podsetio da je izborni sistem menjan cetiri puta (savezni, republicki i dva puta lokalni), zato sto leva koalicija "polaze nadu da ce manjinu u birackom telu, preneti kao vecinu u parlament". Po njegovim recima, 1993. godine socijalisti su sa trecinom glasova imali 50 odsto poslanika, a 1996. sa 45 odsto glasova, cak 60 odsto poslanika.

Predsednik DSS je istakao da je odustajanje Milosevica da se kandiduje za predsednika Srbije po treci put, jedini ispunjen uslov iz Sporazuma o minimalnim uslovima za izlazak na izbore. Govoreci o Sporazumu o medijskom predstavljanju stranaka koje su socijalisti pripremili, Kostunica je ocenio da nema nikakvih garancija da ce stranke biti predstavljene proporcionalno snazi i velicini, konstatujuci da ce aktivnost drzavnih organa biti predstavljena u medijima kao kampanja vladajuce partije "sto ne postoji nigde u svetu".

Hrabrost i principijelnost

Deklaracija o saradnji DSS i Narodne stranke takodje je usvojena na jucerasnjoj sednici. Predstavnik Narodne stranke, potpredsednik Nikola Mestrovic, prvi je pozdravio skup, a zatim je i potpredsednik Studentskog politickog kluba Vladimir Dobrosavljevic porucio clanovima GO da "potvrde odlukom o bojkotu svoju hrabrost i principijelnost", kako ne bi mlade ostavili da se "sami bore protiv komunisticke nemani".

Interesantno je, da je nekoliko clanova GO, juce ponovilo gotovo identicnu recenicu:"Imamo svoj moral i svoje principe, i ne treba da gledamo da li ce druge stranke da se odluce za bojkot".

Kritikujuci Zakon o finansiranju stranaka kojim je "izbegnuta kontrola novca", Kostunica je rekao da je nedopustivo da "leva koalicija, a posebno JUL, raspolazu novcem otetim od onih koji nemaju sta da jedu".

Kao jedan od vaznih razloga zbog kojih ce predstojeci izbori biti neravnopravni, predsednik DSS je naveo ograniceno biracko pravo, odnosno, oduzeto pravo glasa velikom broju izbeglica u Srbiji.

- U rezimu kakav je ovaj, sa pravom se govori o odgovornosti opozicije. To pitanje odgovornosti ce se svaliti na opozicione stranke, koje se drznu da na izbore izadju pod neravnopravnim uslovima. DSS u krugu tih stranaka, bez obzira na cenu, nece se nikada naci - istakao je Kostunica na kraju svog obracanja clanovima Glavnog odbora.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /