Ponedeljak, 4. august 1997.

BOMBASKI NAPAD U JERUSALIMU

Bliskoistocni utuk na utuk

Ejub Stitkovac

Akcija bombasa - samoubica na pijaci Mahane Jehuda, u zapadnom jevrejskom dijelu Jerusalima, samo je jedan od direktnih udaraca mirovnom procesu na Bliskom istoku. Trinaest poginulih i preko 170 ranjenih Jevreja vise je nego dovoljan razlog za osvete raznih vrsta - od hapsenja pripadnika militantnog palestinskog Hamasa do prijetnji da ce izraelska vojska "cesljati" i teritorije koje se nalaze pod palestinskom upravom.

Uz sve osude ovog bombaskog cina ostaje, kao i u brojnim slicnim dogadjajima ranije, otvoreno pitanje: ko daje povoda, i zasto, da se mirovni proces minira na sve moguce nacine. Dio odgovora lezi u konstataciji americkog predsjednika, Bila Klintona, da je izgradnja jevrejskih naselja na Har Homi, dakle palestinskoj teritoriji u istocnom dijelu Jerusalima, bila greska. Svako ko iole poznaje odnose Arapa i jevrejske drzave mogao je ocekivati odgovore najgore moguce vrste.

Zmija u nedrima

Osim toga, nije nikakva tajna, cak ni za izraelsku javnost, da je Hamas, kao militantnu organizaciju, stvarala i izraelska obavestajna sluzba kako bi Arafatov PLO "rasturila iznutra".

Hamas je, medjutim, vrlo brzo prerastao u palestinski pokret koji je nanio teske udarce Arafatu, a kasnije i Izraelu. Malo je vjerovati da ga sad moze kontrolisati jevrejska i palestinska vlast.

U ovom trenutku, cini se, u politickom smislu, Arafatu je mnogo teze. Jer, bombaske akcije, poput najnovije, ne samo da ga diskredituju u svjetskoj javnosti nego daju povoda desnicarskom premijeru, Benjaminu Netanijahuu, da preduzima akcije sirih razmjera i pomazu mu da svoje sunarodnike lakse ubijedi kako Palestinci predstavljaju trajnu opasnost za jevrejsku drzavu precutkujuci, naravno, sopstvene greske koje podsticu pripadnike Hamasa i drugih militantnih palestinskih frakcija da cine to sto cine.

Poslije niza destruktivnih poteza, kada je o mirovnom procesu rijec, namece se pitanje: Da li Netanijahu zrtvuje svoje sunarodnike u ime sopstvenih politickih interesa? Ovakva konstatacija moze da zvuci pregrubo, ali nabrajanjem samo nekoliko njegovih poteza kojima je htio da pokaze Palestincima da su njihova prava, formulisana mirovnim sporazumom, samo mrtvo slovo na papiru, takva formulacija je samo odraz realnog stanja.

Americka administracija salje ponovo svoje emisare. Mozda je najveci problem bas u tome sto je Netanijahu izmakao njenoj kontroli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /