Ponedeljak, 4. august 1997.

SOCIJALISTI NA JUGU SRBIJE OZBILJNO PRIONULI NA IZBORNI POSAO

Menadzeri vode kampanju

Na celu izborne trke Dragan Tomic ("Simpo") i Tomislav Milenkovic. Marginalizovani Mirko Dimitrijevic ("Kostana"); Randjel Veljkovic ("Vrelo") na poslanickim listama. Kandidati "vecinskog" SPS i "manjinskog" JUL-a

Dok u redovima opozicije na jugu Srbije jos uvek vlada neka vrsta neizvesnosti i ocekivanja "instrukcija iz Beograda" hoce li se na izbore izlaziti ili ne, vladajuci socijalisti ozbiljnije no ikada prionuli su na predizbornu kampanju. I cinjenica da je glavni izborni posao poveren Dragomiru Tomicu, ministru koordinatoru u Vladi Srbije i Tomislavu Milenkovicu, clanu Izvrsnog odbora GO SPS, ukazuje sa kakvim namerama ulaze socijalisti u izbore. Izborna jedinica "Vranje" koju sacinjava sedam opstina Pcinjskog i cetiri Kosovsko-pomoravskog okruga, za buduci republicki parlament daje deset poslanika, a tu socijalisti racunaju na najveci deo kolaca.

Ono sto je vec sada primetno to je da predizbornu kampanju vodi tzv. "menadzerska struja" koja je odnela apsolutni primat u odnosu na deo socijalisticke "opozicije" Slobodana Jovanovica. Na to ukazuje i cinjenica da su smenom Miomira Stojanovica, direktora "Novogradnje" i bivseg saveznog poslanika u potpunosti "demontirani" oni socijalisti koji su zagovarali realniji pristup problemima juga Srbije, nasuprot "privrednoj ekspanziji" koju konstantno zagovara Dragomir Tomic. On to ostvaruje na raznorazne nacine preko "Simpa", ciji je odskora, zbog ministarskog mesta, "zamrznuti" predsednik. Na funkciji je jedino ostao Dragan Tomic, nacelnik Pcinjskog okruga, ali njegovi politicki dometi bitno su smanjeni kako protokolarnoscu same funkcije tako i nedostatkom socijalista na polozaju koji bi mogli bitnije da uticu na promenu odnosa snaga unutar vec zacrtane predizborne nomenklature socijalista.

O nacinu kako su shvaceni predstojeci izbori, govori i cinjenica da je promenjen predsednik Okruznog odbora SPS. Umesto aktuelnog ministra trgovine Srdjana Nikolica kome je kao partijski zadatak na predstojecim izborima poveren Pirot, postavljen je Krsta Janjic, sef odseka Finansijske policije za Pcinjski okrug. U socijalistickim redovima Janjic slovi kao "covek zadatka" i "rigidni aparatcik", koji vrlo revnosno sprovodi u delo partijske zadatke. U Tomicevom "timu" su i njegova "desna ruka" Milan Nikolic, generalni direktor "Simpa", iskusni privrednik od ugleda na jugu Srbije, kao i Srboljub Cvetkovic, novoimenovani predsednik SO Vladicin Han i clan Glavnog odbora SPS. Tu je i cesto nepredvidljivi, ali privredno i te kako mocan Dragan Lakicevic iz surdulicke "Mackatice". Ocigledno je da je ministar koordinator preuzimajuci odgovoran zadatak sprovodjenja u delo "ubedljivo izborne pobede SPS na jugu Srbije" oko sebe okupio sve najjace snage i sam shvatajuci delikatnost privredno-politicke situacije u kojoj se nalazi jug Srbije i deo Kosova koji pripada izbornoj jedinici "Vranje".

Direktori - opet poslanici

Prema izvoru "Nase Borbe" iz Okruznog odbora SPS Pcinjskog okruga na listi poslanika za republicke izbore naci ce se "proverena imena" i "dokazani borci" iz SPS. U prvom redu to je Milan Nikolic, generalni direktor "Simpa", Dragan Lakicevic, direktor "Mackatice" iz Surdulice, Srboljub Cvetkovic, predsednik SO Vladicin Han, Krsta Janjic, predsednik Okruznog odbora SPS Pcinjskog okruga, Slobodan Bogdanovic, direktor koordinator za domace trziste u HK "Jumko", Stojadin Stankovic, predsednik SO Vranje. Ostala cetiri mesta treba prema proporciji 3:1 da podele JUL i socijalisti iz cetiri opstine Kosovsko- pomoravskog okruga. Kao kandidat JUL-a za sada se pominje dr Stojanca Arsic, predsednik SO Bujanovac.

Vec na startu predizborne kampanje SPS, koja je otpocela i zvanicno prosle nedelje, vidljiva je marginalizacija Mirka Dimitrijevica, predsednika posustale Holding kompanije "Kostana" i aktuelnog republickog poslanika, kao i Randjela Veljkovica koji je takodje republicki poslanik i ujedno direktor bujanovackog lecilista "Vrelo". Analiticari politickih prilika na jugu Srbije, njima dvojici, kao ni republickom poslaniku iz Vladicinog Hana Zoranu Ljubisavljevicu ne daju gotovo nikakve sanse da se nadju ponovo na listi za republicke poslanike. U tom pogledu ocekuju se sasvim nova imena, ali ne i velika iznenadjenja jer ministar Tomic ce ovoga puta igrati na proverene kadrove. S obzirom na nepostojanje Nove demokratije u ovom delu Srbije ocekuje se da ce poslanicka lista biti sastavljena u okviru "levog bloka" od vecine socijalista i manjinskog dela JUL-a, koji ode vec ima saveznog poslanika u liku direktora bujanovacke "Hebe" Bozidara Zdravkovica. Od Zdravkovica, ali i Stanise Janjica, predsednika Holding kompanije "Jumko" koji nije u sjajnim odnosima sa ministrom Tomicem, ocekuje se predizborna aktivnost "prema potrebi".

Sve ovo nagovestava da bi u slucaju bojkota republickih izbora od strane opozicije na jugu Srbije socijalistima dobro bio olaksan posao. Radikali Vojislava Seselja prema rezultatima sa poslednjih izbora za Savezni parlament, kada su u ovoj izbornoj jedinici dobili preko 25.000 glasova, predstavljaju najozbiljnijeg takmaca socijalistima.

Vojkan Ristic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /