Ponedeljak, 4. august 1997.

PRVI LJUDI SPS POSETILI OPSTINU SECANJ

Ode voz, gradi sportsku halu

Mihalj Kertes obecao milion nemackih maraka za gradnju sportske hale. Socijalisti nezainteresovani za otvaranje malogranicnog prelaza kod Jase Tomica. Stoji zapoceta gradnja jednog od najvecih ribnjaka na Balkanu

Tribina koja je nedavno odrzana u Secnju, na kojoj su prisustvovali visoki funkcioneri SPS Milorad Vucelic, Radovan Pankov i Mihalj Kertes, iskoriscena je prevashodno s ciljem da se i u ovoj, inace nerazvijenoj opstini, po ko zna koji put, "odvrti" vec poznata ideolosko-politicka matrica puna optimizma.

Milorad Vucelic se tom prilikom u svojstvu potpredsednika SPS najvise posvetio rezimiranju sedmogodisnje vladavine socijalista, a Radovan Pankov je stanje u Vojvodini ocenio kao stabilan politicki obrazac. S tim, kako je rekao, sto postoje "pojedine snage koje pokusavaju da od opsteg pada standarda lansiraju tezu o pljacki ove Pokrajine".

I pre nego sto je Secanjcima obecao ono sta je obecao, i Kertes se jos jednom "osvrnuo" na pojavu tzv. "autonomasa" u Vojvodini, procenivsi da sa tim "pojavama i snagama", kako je rekao - "obracun svojevremeno nije doveden do kraja".

A sta je, zapravo, Mihalj Kertes obecao Secanjcima? Obecao je - saznalo se to odmah nakon "druzenja" opstinskih celnika i gostiju u motelu nedaleko od Jase Tomica - pomoc da se, pre svega, izgradi sportska hala u Secnju. A zatim, jos jednom za poslednjih godinu dana, pomoc da se pokrene voz na pruzi Zrenjanin- Vrsac. Naime, to je isti voz koji je aktiviran i prosle jeseni, uoci lokalnih izbora i kretao se dvadesetak kilometara na sat.

Medjutim, Mihalj Kertes se ovog puta ipak nije toliko odusevio ponovnim pokretanjem jednog voza, koliko se odusevio idejom opstinskih celnika a narocito njenim tvorcem i prvim covekom - SO Secnja - Milanom Lisovim, da se u ovom selu izgradi hala sportova. I to hala vredna vise od dva miliona maraka! Kertes se nije dao zbuniti vec je istakao da "ceni to sto su gradjani Secnja odlucili da svojim dinarom izgrade halu sportova". Njihovu zelju odmah je finansijski prepolovio. Obecao je Secanjcima i Lisovu, da ce iz svog resora uskoro na racun izvodjaca radova biti prebacena suma od ravno milion nemackih maraka!?

Kertes je svojim obecanjem sve zbunio, jer je vec na referendumu odluceno da ce hala biti izgradjena samodoprinosom. Uzgred, Kertesu verovatno nije receno da slicna hala sportova vec postoji u obliznjem selu Jasa Tomic i da jednostavno propada jer nema sredstava za njeno odgovarajuce odrzavanje.

A za mnogo profitabilnije poslove i ulaganja bilo je interesovanja i od strane predstavnika Jase Tomica i Neuzine. Prvi su hteli da se resi pitanje otvaranja malogranicnog prelaza sa Rumunijom kod ovog sela, a drugi da se nastavi jedva zapoceta izgradnja kapitalnog ribnjaka (jednog od najvecih na ovom delu Balkana). Ali, gosti su procenili - kako izvori "Nase Borbe" iz Jase Tomica tvrde - da o malogranicnom prelazu sa Rumunijom u ovom mestu ne vredi razgovarati "zbog nestabilnih prilika u susednoj zemlji", dok ribnjak u Neuzini niko i nije smeo da spomene. Da li zbog neceg "viseg" u ciljevima Socijalisticke partije, ili zbog toga sto je taj ribnjak u Neuzini upravo celnik SO Secanj Milan Lisov vec "izraubovao" u protekloj izbornoj kampanji?

S. Stankov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /