Ponedeljak, 4. august 1997.

SAOPSTENJE IZDAVACKOG PREDUZECA "OSISANI JEZ"

Ciji je "Barski ljetopis"

Od "Osisanog jeza" trazeno je da se odrekne dogovorenog honorara jer "para nema" zbog toga sto je predsednik Organizacionog odbora Momir Bulatovic

Po dogovoru sa Kulturnim centrom Bara "Osisani jez" je na Desetom jubilarnom Barskom ljetopisu trebalo da ima dva programa: 30. i 31. jula 1997.

Barska publika videla je samo jedan nas program, onaj prvi, 3;- og jula: knjizevno vece satiricara Radivoja Bojicica, Milovana Vrzine i Duska M. Petrovica i glumca Pavla Mincica, kad su svoje kratke satire, kao "Jezevi" gosti, govorili i Vita Teofilovic iz Beograda i Rajko Jolicic iz Bara.

Sutradan, 31. jula, u razgovoru o preuzetim i neispunjenim obavezama, direktor Kulturnog centra Bar, g. Ivica Radovic je pokusao da nas navede da se odreknemo honorara na nacin koji bi naneo stetu ugledu "Osisanog jeza", najstarijeg srpskog lista za humor i satiru. Direktor Radovic nije od nas trazio da se odreknemo dogovorenog honorara zato sto Kulturni centar jednostavno nema para (sto bismo mi, verovatno, prihvatili, jer nam i ne bi bilo prvi put), nego je on to trazio zato sto tih para nema "zbog toga sto je predsednik Organizacionog odbora Barskog ljetopisa Momir Bulatovic" i da je on, direktor Radovic, morao da se posle "bojkota i opstrukcije od strane Vlade Crne Gore", snalazi kod svojih prijatelja. Prica o tim prijateljstvima izbacila je na povrsinu ideolosku i politicku pozadinu problema u kojem nismo zeleli da ucestvujemo, a to su: ljudi, institucije, iznosi i nacin dobavljanja novca, o cemu nam je u prilicnom zanosu govorio g. Ivica (npr. "Mihalj Kertes nam je uplatio 200.000"). Ta prica, filovana sa pricom o umetnicima "koji su se odrekli honorara da bi tako na najbolji nacin podrzali ovu manifestaciju i ovu politiku" postala je razlog da nas drugi program (satiricni aforizmi i monokomedija "Sponzor nocas mora pasti") otkazemo i objavimo ovo saopstenje.

1. "Osisani jez" je za Barski ljetopis koji bi bio kulturna, a ne politicka manifestacija.

2. "Osisani jez", kao nestranacka institucija, ciji znacaj i duga tradicija mnogostruko prevazilaze sve razloge dnevne politike u SRJ, pa i u Crnoj Gori i Baru, ne moze podrzavati ovakvu "ovu manifestaciju" i ovakvu "ovu politiku", a odrzavanje naseg otkazanog programa bilo bi upravo to.

3. "Osisani jez" na aktuelni sukob Mila i Momira gleda kao na porodicnu svadju crnogorskih socijalista, kao na sukob ideoloske brace, sukob koji nije smeo delovati na Barski ljetopis - ni podsticajno, ni destimulativno, pa zato svojim programom nije zeleo da podrzi ni jednog, ni drugog; ni Mila, ni Momira.

4. "Osisani jez" je za pravnu, a ne za partijsku drzavu, i zalaze se za legalne tokove novca, svakog, pa i tzv. "kulturnog dinara".

5. "Osisani jez" ce ponovo doci u Bar, na Barski ljetopis ili nekom drugom prilikom, ali samo ako tamo svako bude radio svoj posao: politicari politiku, a umetnici umetnost.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /