Ponedeljak, 4. august 1997.

DANAK TEHNOLOSKOM NAPRETKU

Internet usmerava izdavastvo

Ono sto je Holivud za americki film, to je Harry N. Abrams Inc. za izdavastvo u oblasti vizuelnih umetnosti: dobar sadrzaj, visoka profesionalnost proizvodnje i glamuroznost koja predstavlja americko obilje. Svi studenti koji su proucavali umetnost u Jugoslaviji i ostali ljubitelji kulture, a citali Dzonsonovu "Istoriju umetnosti", znaju za Abramsa. Njegova izdanja na srpskom jeziku godinama je objavljivao Izdavacki zavod Jugoslavija, a potom beogradska Prosveta: Arnasonovu "Istoriju moderne umetnosti" i niz monografija velikih slikara.

HNA je osnovan 1954. godine u Njujorku kao izdavac umetnickih knjiga i ubrzo preuzeo vodjstvo u svim sferama vizuelnih umetnosti. Poslednjih godina ovaj izdavac objavljuje po 100 naslova godisnje od kojih su trideset posto novi naslovi, isto toliko koprodukcije sa umetnickim institucijama i galerijama, a ostatak su reprinti najpropulzivnijih ranijih izdanja. Velike knjizare sveta rado imaju u svojim rafovima izdanja ovog izdavaca.

Medjutim, sve ovo ipak nije bilo dovoljno da prestizna Tajms Miror grupacija ne da na raspolaganje izdavaca Hari Abramsa. Finansijski prioriteti velikog biznisa su neumoljivi: ko napravi dve godine uzastopno manji profit od prethodnih, moze da trazi novog gazdu. A umetnost, elitna delatnost, ima svoj tok i tempo koji retko ide uporedo sa tokovima kapitala. HNA je ocigledno platio danak tehnoloskom napretku. Poznato je da su svakom izdavacu najsigurniji deo proizvodnje referencijalne knjige. A upravo ta vrsta izdanja su dobila u Internetu svog neravnopravnog protivnika. Danas na sve strane nicu cd-romovi sa kompletnim leksikonima, enciklopedijama, recnicima, a to je ranije bila finansijska baza izdavaca.

Pola godine je HNA bio na raspolaganju, tragajuci za svojim novim pokroviteljem i finansijskim pogonom. I on se pojavio u licnosti francuskog tajkuna Ervea de la Martinijea, osnivaca izdavacke grupe Latinji. Ova kompanija objavljuje ilustrovane publikacije sirokog spektra: decje ilustrovane knjige, foto- monografije, putopise i vodice, knjige o umetnosti, civilizacijama, zdravlju, sportu, kulinarstvu. Ovakvoj izdavackoj grupaciji svakako ce porasti ugled ukljucivanjem 14. maja ove godine HNA u svoju porodicu i ulazenjem na velika vrata u anglosaksonsko izdavacko trziste.

Ovaj cin ce svakako imati reperkusije na dalja izdavanja Abramsovih knjiga u Jugoslaviji, posto novi partner za prava nasim izdavacima postaje Latinji.

Ivan Ninic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /